Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbaná rakovina prsu

Dobrý den,

na začátku ledna loňského roku jsem si našla bulku na prsu. Na doporučení praktického lékaře jsem šla na vyšetření, udělali mmi mamografii a bez konzultace s lékařem jsem dostala lístek, že mi nic nenašli. Za dva týdny mě objednali na sono. Tam se mi věnovali asi 5 minut, byli neuctivý a řekli mi,že je to normální v mém věku (42 let). Bulka se stále zvětšovala, a proto jsem zažádala o ijný názor jinde. Tam mě poslali zpět do nemocnice, ve které jsem absolvovala první vyšetření. 

Podstoupila jsem ještě jednu vyšetření a následně i odběr krve, který prokázal rakovinu. Operace proběhla za další dva měsíce, nádor už měl tehdy 9 centimetrů. Přišla jsem o celé prso a jsem již 7. měsíc na nemocenské. 

Má smysl podat žalobu na zařízení, které bagetelizovalo potíže a protahovalo termíny vyšetření? Mám šanci získat alespoň nějakou finanční kompenzaci? Jaké dokumenty si mám zajistit? Kam se mám obrátit na právní konzultaci? 

Děkuji za odpověď. 

 

Tina

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká možného zanedbání lékařské péče, podání stížnosti či případně žaloby na zdravotnické zařízení a finanční kompenzace za vzniklou újmu.

Vzhledem k tomu, že jsem pouze právní poradna, která ve svém týmu nemá lékaře, nejsme schopni posoudit Váš případ z medicínského hlediska. Doporučili bychom Vám tedy obrátit se na nezávislého odborníka specializujícího se na danou oblast medicíny. Ten Váš případ posoudí a poskytne Vám lékařský názor. Vhodné je vyžádat si kopii zdravotnické dokumentace, která k posouzení napomůže. Pokud by se skutečně o určité pochybení jednalo, pak Vám doporučujeme postupovat následovně:

1. Nejprve můžete podat na zdravotnické zařízení stížnost, a to k jejímu zřizovateli. V případě nemocnic se typicky jedná o krajský úřad. Případně si můžete stěžovat i na konkrétního lékaře u České lékařské komory. Více o podávání stížností naleznete na našich internetových stránkách - zde.

2. Než přistoupíte k podání žaloby, doporučili bychom Vám domluvit se s nemocnicí na mimosoudním vyrovnání. Nebudete-li úspěšná, pak se nabízí řešit spor soudní cestou, a to podáním občanskoprávní žaloby na náhradu újmy. Můžete žádat, jak náhradu majetkové újmy, která Vám v souvislosti s následným léčením vznikla (např. ztráta na výdělku, náklady vynaložené na pomoc s dětmi apod.). Ale také o náhradu nemajetkové újmy (tzn. bolestné či ztížení společenského uplatnění). Řešení sporu u soudu je však poměrně časově i finančně náročné, proto bychom Vám doporučili vyhledat pomoc právníka. Co se týče individuální konzultace můžete se obrátit na některého z právníků vybraného ze seznamu dostupného na internetových stránkách České advokátní komory - zde

Co se pak týče Vašich otázek, na některé z nich nejsme bohužel schopni odpovědět. zda by léčba byla méně radikální a zda by byly důsledky menší, na to Vám bude muset poskytnout odpověď lékař. Stejně tak, zda budete mít nárok na určitou finanční kompenzaci a v jaké výši, je momentálně poměrně těžké odhadnout a vyčíslit, vše se totiž odvíjí od možného pochybení ze strany lékařů.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

 

 

19.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS