Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbaná léčba trombózy

Dobrý den, v lednu 2018 mne po zátěži začalo bolet levé lýtko. Kvůli bolesti jsem byl 2x na pohotovosti. Obvodní lékař mne poslal na sonogram, 2x vyšel negativně. Dostal jsem Dolgit na mazání lýtka. Za dva měsíce (03/2018) se objevila stejná bolest, tentokrát pozitivní sonogram – HŽT v levém lýtku. Beru léky a aktivitu usměrňuji dle pokynů lékaře. V 05/2018 mi lékařka sdělila, že zatím nejsou známky rekanalizace. Tento stav mi zatím způsobuje bolesti a otéká mi noha, ke všemu mohu přijít o práci. Jsem trombolifik a v r. 2008 jsem měl ischemickou mozkovou příhodu, což věděl i můj lékař, a i přesto mi preventivně nenasadil lék na ředění krve. Kdyby mi jej nasal už v lednu, neucpala by se tak velká cévní větěv a neměl bych takové potíže. Bojím se, že mne můj obvodní lékař podcenil jako hypochondra a já teď ponesu následky. Chci se zeptat, jak se to dá řešit. Děkuji.

 

Odpověď:

Dobrý den,

Moc nás tento stav mrzí, doufáme, že se Váš zdravotní stav bude jen a jen zlepšovat.

Co se týče řešení Vašeho problému – z naší pozice bohužel není objektivně možné zhodnotit, zdali Vaše péče byla zanedbána, či nikoli, neboť toto zhodnocení jsou oprávněni učinit pouze lékaři. Neváhejte si vyhledat lékaře z daného oboru a prodiskutovat s ním Vaši situaci. Je účelné si k tomuto vyžádat Vaši zdravotnickou dokumentaci.

Na učiněný postup lékaře je možné podat stížnost k České lékařské komoře, jedná-li se o zaměstnané lékaře, tak se podnět podává k příslušnému orgánu zaměstnavatele.

Při zjištění, že lékař skutečně postupoval nesprávně je vhodné požádat jej, či zaměstnavatele o mimosoudním vyrovnání v tzv. mediačním řízení, o kterých naleznete více zde.

Nebudete-li spokojen, či nepřistoupí-li druhá strana na mimosoudní způsob řešení sporu, je na místě žaloba na náhradu škody. Za tímto účelem potom doporučujeme si najít advokáta se specializací na zdravotnické právo. Více naleznete zde.

 

Vaše Férová nemocnice

 

3.9.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS