Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbali lékaři své povinnosti?

Dobrý den,

nevím, zda je vůbec nějaká šance, ale rád bych věděl Váš názor, zda jsem v právu. Od 12/15 se léčím s nohou s tím, že už jsem měl bolesti, paní doktorce jsem říkal, stále dokola, zřejmě zánět, mám to nateklé, horkost v lýtku, zvýšené teploty, prosím o nějaká antibiotika a bude to určitě v pořádku. Začalo tak, že jsem od jedné paní doktorky dostal nějaký "krém" na nohu, druhá mne zase dělala rehabilitace jako nafukovací kalhoty, magnety a jiné blbosti, třetí mne dokonce řekla, že tam nic nevidí a že mám zřejmě tu nohu širší, jen jsem si toho nemusel všimnout, no to mne dostalo.

Na ultrazvuku kde mi dělali nejméně 2x mi nic nenašli a to zdůrazňuji, jen na lýtku tak 3x projeli, vůbec ne komplet nohu, dokonce jeden lékař napsal do zprávy, už latinsky ten název nevím, ale prý je to něco jako sklony k hypochondrii. Nicméně až v nemocnici mne pořádně vyšetřili a to už uplynul celkem půl roku a zjistili, že mám zanedbanou žilní trombózu se zánětem s hrozící plicní embolií, že prý jakým zázrakem, že žiju, že prý to co se mnou prováděli, že jsem to nemusel vůbec zvládnout. Ultrazvuk mi udělali také poctivě, celou nohu mi projížděli, kde mi našli i starou trombózu a rozsáhlou trombózu, také mi našli Anémii (únik červených krvinek) a to mne čeká ještě operace velké cysty na ledvině a žlučníku, to vše mi v nemocnici našli díky komplexnímu vyšetření.

I když dříve jsem je absolvoval také, ale nic se mnou nedělali, jen ta cysta byla naplánovaná předem, ale díky mé praktické lékařce, kdy vlastně zabránila té operaci, když mne poslala do nemocnice s podezřením na trombózu, vlastně mi tak zachránila život, protože prý jsem se nemusel díky trombóze probudit už z narkózy. Deset dní před operací zbývalo. Navíc jsem měl teď nastoupit do nové práce, kdy vlastně díky tomu jsem o tu práci přišel. Jsem přesvědčený, že kdyby se to léčilo od začátku, jak mělo, mohl jsem už třeba v dubnu nebo květnu normálně žít a pracovat, takhle jsem kvůli tomu přišel o práci a vlastně i o výdělek a nikde nemůžu pracovat na plno.

Paní doktorka mi řekla, že jsem v dlouhodobé pracovní neschopnosti a že nejsem schopen pracovat, bohužel zaměstnaný nejsem, takže neschopenku nemám a nemocenskou jsem si neplatil, tak ani nevím, jestli mám vůbec nějakou šanci, jestli třeba sociálka, ale každopádně bych rád se poradil s Vámi ohledně mého zdraví-nezdraví kvůli některým lékařům. Kam se s tímto mám obrátit.

Děkuji za odpověď. Hezký den.

 

FrankieSard

Odpověď:

Dobrý den,

zanedbání postupu lékařů by musel prokázat jiný lékař mi jako právníci to nejsme schopní učinit. I když lékaři tvrdí, že postup jejich kolegů byl zanedbáním odborné péče, jejich ochota potvrdit to písemně bývá zpravidla menší. Pokud byste měl v rukou písemné potvrzení lékaře, že došlo k zanedbání péče, máte šanci vymoci náhradu za Vámi zmíněnou škodu.

Na lékaře můžete podat stížnost, institut stížnost je upraven v zákoně o zdravotních službách a slouží k tomu, aby bylo prošetřeno pacientem vnímané nesprávné chování lékařů více o stížnosti se dočtete na našich stránkách viz zde.

Co se týká Vaší finanční situace, když se nacházíte v pracovní neschopnosti a zároveň nepobíráte nemocenské, tak Vám doporučujeme obrátit se Úřad práce, který je zodpovědný za poskytování sociálních dávek.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

22.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS