Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vytržení zubu po zalomení nástroje v zub. kanálku

Dobrý den!

Minulý rok v červnu mě začal pobolívat zub- šestka nahoře. Proto jsem navštívila svoji zubní lékařku. Ta mi zub vyvrtala a zaplombovala. Bohužel se bolest stále stupňovala. Při další návštěvě lékařky, my bylo lékařkou sděleno, že kaz je hluboký a bude potřeba ho umrtvit. Vyčistila mi dva kanálky a zadělala provizorní plombou. K paní lékařce mě přivedly další bolesti zubu. Při opětovném otevření zubu, lékařka zjistila, že zub nemá pouze dva kořeny, ale tři. Bohužel při čištění třetího kořene došlo k zalomení nástroje. Zalomený nástroj způsoboval tepavou bolest zubu. Lékařka navrhla vyndání zalomeného nástroje pomocí mikroskopu u svého nadřízeného lékaře. Po této snaze o vytažení nástroje mi nastalo něco jako peklo na zemi. Velice rychle mi natekla pusa a dostala jsem velké bolesti. Následovalo běhání po zubní pohotovosti. Při každé snaze o vyčištění zubu se můj stav zhoršoval- hlavně po výplachu zubu- více jsem natékala, bolelo mě oko a udělala se mi na tváři velká tvrdá boule. Vše skončilo až ve fakultní nemocnici na pohotovost, kde lékařka rozhodla o vytržení zubu, jelikož jako první přišla s podezřením o tom, že je zalomený nástroj nejspíše mimo zub. Po vytržení se její podezření potvrdilo- kus nástroje opravdu vyčnívalo ze zubu. Po vytržení došlo k úlevě od bolesti, ale mé trápení ještě neskončilo. Ještě přes dva měsíce jsem se léčila se zánětem měkkých tkání na čelistní chirurgii pomocí silných antibiotik, která mi způsobila další zdravotní obtíže. Teď už mám ránu zhojenou a chystám se na implantaci zubu. A tady začíná můj dotaz. Svojí lékařky, která způsobila zalomení nástroje a moje několika měsíční trápení, jsem se zeptala, zda má nějaké pojištění pro tento případ. Chtěla jsem se s ní domluvit na podílení se hrazení implantátu. Paní doktorka mě odmítla s tím, že na něco takového nemám nárok. Je její tvrzení pravdivé? Nebo má povinnost mi uhradit nějakou částku za implantát. Implantát mě bude stát cca.33tis. a to do toho nepočítám spoustu času, který jsem strávila a ještě strávím ježděním po lékařích.

Předem Vám moc děkuji za radu.

dusice

Odpověď:

Dobrý den,

pokud zubařka nebude chtít plnit dobrovolně, tak proto, aby Vám vznikl nárok na náhradu škody, budete muset prokázat, že zubařka porušila svou povinnost poskytovat Vám zdravotní péči na náležité odborné úrovni. Toto posouzení bude muset provést jiný lékař a my jako právníci Vám ho nejsme schopni poskytnout.

V případě právního sporu, v němž byste se domáhal náhrady škody po zubařce byste musel dokázat, že k takovému pochybení došlo, protože civilní řízení je ovládáno zásadou "kdo něco tvrdí, ten to i dokazuje". Dle našeho názoru vaši důkazní pozici usnadní, když nejdříve podáte stížnost na postup zubařky, postup podávání stížností upravuje § 93 zákona o zdravotních službách. Stížnost povede k prošetření jednání zubařky, nejdříve se ke svému postupu vyjádří přímo zubařka, a pokud s jejím závěrem nebudete souhlasit, můžete se obrátit na orgán, který dal zubařce oprávnění k poskytování zdravotních služeb, pravděpodobně na kraj. Bližší informace o podávání stížností naleznete na našich stránkách zde.

Pokud projednání stížnosti nepovede k dohodě o náhradě škody mezi Vámi a zubařkou, nezbyde Vám pravděpodobně než se obrátit na soud. V takovém případě doporučujeme využít služeb advokáta, seznam advokátů věnujících se zdravotnickému právu naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

9.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS