Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyřazení z evidence u zubařky

Dobrý den, dnes jsem zjistila ,že mě zubní lékařka vyřadila z evidence, protože jsem k ní prý v dohodnutých termínech nechodila. Na kontroly chodím pravidelně dvakrát za rok. Jsem v invalidním důchodu a bohužel se někdy nemohu, když mám zrovna termín k vyšetření dostavit. Musím k lékařce jezdit autobusem do jiného města a je to pro mě dost náročné. Toto jsem i zdělila ošetřující zubařce. Jednou jsem se nedostavila, předloni, tak mi udělali ty,ty ty! A pak když jsem ze zdravotních důvodů nemohla jezdit, tak jsem se vždy telefonicky omluvila. Minulý měsíc jsem měla jet na kontrolu, opět mne nebylo dobře a tak jsem volala lékařce. Měli jen záznamník, na který jsem namluvila vzkaz - omluvila jsem se, že nemohu přijet a že se objednám v jiném termínu. Tím jsem to považovala za uzavřené. Manžel jel nedávno k zubařce na opravu zubu, když mě chtěl objednat, bylo mu řečeno, že mě vyškrtly z evidence, protože tam prý nejezdím. Její zdravotní sestra si hlasovou schránku neposlechla a já teď mám za to vyhazov? Já mám v mobilu doložený den, kdy jsem jí volala. Připadá mi to jak ve škole, udělal jsi něco, tak tady máš za to trest! Jsem dost nemocná a tento podraz, nevím jak to nazvat, mně dost psychicky ublížil. A tak se ptám - Má zubní lékařka na toto jednání právo? Děkuji za odpověď. Pěkný den.

 

Iva

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto Vašich potíží. Jestliže to správně chápeme, ptala jste se, zda měl Váš zubní lékař právo vyškrtnout Vás z evidence a tedy ukončit Vaši registraci bez Vašeho vědomí.

Případy, kdy může lékař ukončit registraci pacienta, řeší zákon o zdravotních službách. Konkrétně ustanovení § 48 odstavec 2 vyjmenovává důvody, za kterých může poskytovatel zdravotních služeb, zde tedy zubní lékař, vyřadit pacienta z evidence. Například jde o případ, kdy odmítnete veškerou poskytovanou péči nebo přestanete poskytovat součinnost nezbytnou pro další poskytování zdravotních služeb. O tomto postupu Vám navíc musí poskytovatel, tedy zubní lékař vydat písemné potvrzení, kde specifikuje důvody Vašeho vyřazení z evidence.

Dle Vámi popsaných skutečností by bylo ze strany lékaře možné užít ze zákonných důvodů pouze ten, že jste přestala poskytovat dostatečnou součinnost pro poskytování zdravotních služeb. To ale dle zákona neplatí, jestliže neposkytování součinnosti souvisí se zdravotním stavem pacienta, což podle Vámi uvedených okolností případu bylo splněno.

Domníváme se tedy, že vaše lékařka pochybila, pokud Vás ze své evidence vyřadila z Vámi popisovaného důvodu.

Doporučujeme vyžádat si písemné potvrzení, kde specifikuje důvody Vašeho vyřazení z evidence. Tuto zprávu Vám vydat musí a to pod pokutou do 100 000 Kč, pokud tak neučiní. Tím, že Vás vyřadil z evidence bez zákonem stanoveného důvodu se Váš zubní lékař mohl dopustit správního deliktu, za který mu hrozí pokuta až 300 000 Kč . Kromě podání oznámení o správním deliktu můžete na tohoto lékaře podat také stížnost. Ta může mít za následek pokutu či ztrátu lékařského oprávnění. Více o stížnostech se můžete dočíst zde.

Vaše Férová nemocnice

 

30.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS