Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vhodný pokoj pro pacienta po mozkové příhodě

Dobrý den,
tchán měl v pondělí 6.12. cévní mozkovou příhodu. Naštěstí šlo jen o lehčí příhodu a je ochrnutý "jen" na levou část těla, vnímá, může mluvit i se trochu sám nají. Ve čtvrtek byl převezen z JIP na lůžkovou část. Problém je v tom, že byl umístěn na pokoj kde má stoleček s pitím po levé straně, na kterou je ochrnutý, a nemůže se tím pádem sám napít. Dnes jsem se za tchánem byla do nemocnice podívat a stěžoval si, že má hroznou žízeň, že mu sestry za celý den (do 15:00) daly jen 4x napit. Na jedno napití je schopný vypit jen pár doušků. Proto jsem zašla za sestrami s prosbou, aby mu napít dávaly častěji a ony mi odpověděly, že pije dostatečně, že už vypil přes 1l matonky (to ovšem nebyla pravda protože mu tam dcera donesla v sobotu 2 matonky a měl vypité jen cca 2 dcl z jedné z lahví) na posteli neměl ani kartu se záznamem příjmu a výdaje tekutin. Moč v sáčku měla tmavě hnědou barvu. Z toho plyne můj dotaz: Máme právo chtít pro tchána umístění na takovém pokoji kde bude mít stoleček s pitím po pravé straně, aby se mohl sám napit?
Moc Vám děkuji za odpověď

rafinka

Odpověď:

Dobrý den,

zákon sice konkrétně neupravuje jak má mít pacient dostupné tekutiny, nicméně ze zákonem zakotveného práva  pacienta na úctu, důstojné zacházení a ohleduplnost lze vyvodit, že pokud je k dispozici lůžko, které by pacientovi umožňovalo lepší přístup k tekutinám, měl by na něj být přeložen.

Doporučujeme Vám tedy požádat nejdříve ústně o přeložení tchána na takový pokoj/lůžko, který by mu více vyhovoval, případně o sdělení, jaké objektivní překážky tomu brání. Pokud nebude vyhověno ústní žádosti podejte žádost písemnou. Dále lze doporučit fotograficky si dokumentovat tchánův stav.

Co se týče informací o příjmu tekutin jsou součástí záznamů o nutriční péči o pacienta a musí být obsaženy v jeho zdravotnické dokumentaci podle vyhlášky o zdravotnické dokumentaci. Se souhlasem tchána můžete do zdravotnické dokumentace nahlédnout a porovnat záznamy v ní se sdělením zdravotníků.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

4.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS