Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vadně provedená operace žlučníku

Dobrý den,

hlavní věcí, kvůli které Vám píši, jsou zdravotní problémy mojí babičky z důvodu zanedbání zdravotníků. Moje babička byla cca před 14 dni na operaci žlučníku v nemocnici. Operace dopadla velmi dobře. Později byla na CT vyšetření srdce. Byla jí špatně aplikována kapačka do žíly (na levé ruce), kapačka vytekla mimo žílu. Ruka jí opuchla a o pár dní později šla s rukou na vyšetření. Ruku jí rozřezali a byla jí zjištěna sraženina krve. Tuto sraženinu teď chodí každý den vyškrabávat a v ruce má teď velkou hlubokou i širokou díru. Po každém takovém zákroku bývá z ordinace vyvezena na lehátku, protože omdlí. Zkrátka trpí strašlivou bolestí. Chtěla bych od Vás poradit, jak lze tuto situaci řešit, protože vznikla kvůli zanedbání povinné péče zdravotníků v dané nemocnici. Má právo na odškodnění? Jak můžeme tento případ řešit? Je možné tuto situaci řešit i soudně? Předem děkuji za informace.

 

FN

Odpověď:

Dobrý den,

 

dovolte nám předem vyjádřit velkou lítost nad situací, s níž se Vaše babička potýká.

 

Prvním krokem k řešení Vaší situace, bude získání materiálů dokazujících Vaše tvrzení, že situace vznikla následkem zanedbání povinné péče ze strany zdravotníků předmětné nemocnice. Zhotovte si tedy kopii zdravotnické dokumentace Vaší babičky a následně vyhledejte jiného lékaře, jemuž důvěřujete. Tento lékař Vám pomůže s odborným posouzením situace, sdělí Vám Vaše šance na náhradu i její výši a vyjádří se k Vaší možnosti dokázat nemocnici její pochybení. Pokud máte podezření, že informace ve zdravotnické dokumentaci nejsou v souladu se skutečností, doporučujeme Vám nechat si zhotovit znalecký posudek. Je však třeba Vás pouze upozornit na to, že případné zhotovení znaleckého posudku je třeba zaplatit. V případě potřeby je seznam znalců k nalezení zde.

 

Z hlediska zajištění dobré důkazní pozice Vám lze doporučit se zamyslet také nad tím, zda při aplikaci kapačky do žíly na levé ruce nebyl přítomen personál, který by byl schopen a ochoten vadnou aplikaci dosvědčit. Jestliže ano, doporučujeme Vám pokusit se zajistit jeho svědectví.

 

V případě, že se Vaše tvrzení potvrdí, je na místě nejprve kontaktovat nemocnici a dohodnout se na mimosoudním vyrovnání bolestného a případných dalších nároků. Výhody mimosoudního řešení lze totiž spatřit v jednoduchosti, rychlosti a úspoře nákladů. Další informace o mimosoudním řešení sporů se lze dočíst na našich stránkách zde. V případě, že Vám nemocnice nebude chtít vyjít vstříc, můžete Vaše nároky vymáhat také soudní cestou. V tomto případě lze vzhledem ke složitosti této problematiky doporučit vyhledat pomoc advokáta, jejichž seznam je veden Českou advokátní komorou.

 

Další cestu představuje možnost bezplatného podání stížnosti u vedení nemocnice a v případě nevyhovění u zřizovatele této nemocnice. Podrobnější informace o stížnosti můžete najít zde.

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

6.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS