Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úmrtí pacienta během přepravy vozidlem DNR

Dobrý den,

pracuji v nemocnici jako řidič DNR. Musel jsem podepsat, že zodpovídám za úmrtí pacienta při převozu domů nebo do jiné nemocnice atd. Jak mám postupovat, když se pacientův stav náhle zhorší a náhle zemře? Jsem ve vozidle sám a nemůžu kontrolovat neustále stav pacienta když řídím. Jaké důsledky bych nesl, kdyby tato situace nastala?

Děkuji za odpověď.

george

Odpověď:

Dobrý den,

Obecně jste podle zákona o zdravotních službách povinen poskytnout takovou zdravotní péči jaká odpovídá vašim schopnostem, znalostem a stavu pacienta.

Jelikož jste zaměstnán jakožto řidič a vaše zdravotnické vzdělání spočívá v kurzu pro řidiče záchranky a v kurzu první pomoci, pak jste povinen poskytovat první pomoc.

Pokud se tedy stane, že dojde během převozu k úmrtí pacienta, bude se posuzovat zda-li jste  postupoval podle svých zdravotních znalostí a schopností. Dále jestli nebylo úmrtí zapříčiněno z vaší strany úmyslně nebo nedbalostně. Například v případě dopravní nehody vámi způsobené.

Pokud nebude prokázáno, že jste porušil některé věci z výše uvedeného, nebude vás moci nikdo chtít, aby jste nesl následky. Pokud navíc připočteme fakt, že řidič DNR není zdravotnickým zaměstnancem, ale běžným řadovým zaměstnancem nemocnice.

Co se týče smluvního ujednání, které jste podepsal. Podle mého názoru se jedná o neplatné ujednání z důvodu nemožnosti plnění od počátku. Zaměstnavatel nemůže takto univerzálně převést svou odpovědnost na zaměstnance. Primárně je podle zákoníků práce, za pochybení zaměstnance odpovědný zaměstnavatel. Pokud po vás bude zpětně požadovat náhradu škody, musí vám v každém jednotlivém případě prokázat její zavinění.

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

18.5.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS