Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Stížnost na zdravotní úkon z roku 2008

Dobrý den,
V roce 2008 jsem byl na reoperaci kloubní jamky, s operatérem jsem odsouhlasil epidurální anestezii. Anestezioložka se mnou neprovedla předoperační pohovor (ŮVN-PRAHA) před operací se jí nepovedl 1. vpich, pak ani 2. chtěl jsem někoho jiného,ale přemluvila mně,tak se nepovedl ani 3. pak 4. měl být úspěšný, odběr štěpu s pánve byl bez umrtvení, křičel jsem bolestí, pak přišla narkóza.

Po operaci mi nastaly velké problémy s pamětí, kupoval jsem si prostředky na zlepšení paměti, teď několik let beru od neurologa,léky,mají vedlejší účinky atd. dík zhoršení paměti jsem se špatně rozhodoval, spoustu věcí nedomyslel, můžu žádat kompenzaci a může být stížnost úspěšná, děkuji za odpověď a kde stížnost podat?
 

bobr

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, co se Vám stalo. Ve vašem případě hraje roli časové období, které již uplynulo od zdravotnického úkonu. Stále můžete podat stížnost k poskytovateli zdravotnických služeb (nemocnice) podle zákona o zdravotních službách, více o stížnostech zde, tato stížnost, ale nevede k poskytnutí kompenzace a její vyřízení ve váš prospěch je ztíženo tím, že k úkonu došlo před šesti lety. Stížnost k lékařské komoře již podat nemůžete, protože uplynula lhůta jednoho roku od zákroku.

K poskytnutí kompenzace by vedla žaloba na náhradu škody, ve vašem případě uplynulo od zdravotního úkonu více jak tři roky a nejspíše již uběhla promlčecí doba, kterou stanovil § 106 tehdy platného občanského zákoníku 40/1964 Sb (lhůta běží od chvíle, kdy jste se dozvěděl o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá). V případě soudního sporu by Vám kompenzace po vznesení námitky promlčení nemohla být přiznána a Vám by vznikla povinnost platit nemalé soudní výlohy.

Existuje možnost, že Váš nárok ještě promlčen není, ale musel byste prokázat, že jste se o souvislosti mezi zákrokem a poškozením zdraví dozvěděl později v řádu let (cca. nejdříve v druhé polovině roku 2012) po zákroku - pokud se chcete vydat touto cestou obraťte se na advokáta specializovaného na zdravotnické právo. Seznam advokátů, včetně jejich specializace, naleznete zde.

Stále je možnost, že by Vám nemocnice poskytla kompenzaci dobrovolně, ale posouzení do jaké míry je to pravděpodobné, necháme na Vás.

S přáním hezkého dne,

Vaše Férová nemocnice

13.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS