Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Spravní delikt nemocnice?

Dobrý den, podávala jsem stížnost na nemocnici, protože udělali zákroky u porodu, které jsem nechtěla, ale neměla jsem sílu vzdorovat. Měla jsem porodní přání a před výkonem nástřih hráze jsem říkala, že ho nechci. Marně. Co je ale problém je to, že porodní přání není založeno v dokumentaci, takže nevím, jak mám dokázat, co jsem si přála a co ne a také bohužel nikdo nenapsal do dokumentace mé „ne“ a výhrady z zákrokům, které byly nakonec provedeny.
Posílala jsem to už i na krajský úřad, ale tam se odborník vyjádřil ve smyslu, že všechny úkony byly lege artis dle postupů ČGPS, ale vůbec nikoho nezajímalo, že úkony nebyly po informovaném souhlasu a ani se nikdo nevyjádřil k tomu, že v dokumentaci chybí porodní přání a také poznámky mého ústního vyjádření. Bohužel jsem bezmocná. Chci, aby to krajský úřad nějak dál řešil jako správní delikt nemocnice. Poradíte mi?

Tedy porodní přání nezaloženo do dokumentace.

Moje ústní přání nezaznamenáno do dokumetnace

Lži ve vyjádření nemocnice, že jsem souhlasila s úkony.

I kdybych souhlasila, můj souhlas nebyl informovaný, ale byl by po manipulaci strachem a nátlaku, a také fyzickým násilím (poloha na zádech, kdy jsem se nemohla bránit)

Jenže jak to dokázat, když nikde nic nemají, nic nezaznamenali a nic nerespektovali a mne nijak ústně neinformovali a v odpovědi bohapustě jenom lžou.

Tana

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše situace nás velmi mrzí. Nemocnice zjevně nepostupovala v souladu se zákonem, neboť zdravotní péči lze poskytovat pouze s informovaným souhlasem pacienta. Pokud jste vyjádřila nesouhlas ohledně některých zákroků, mělo to být uvedeno ve zdravotnické dokumentaci (ustanovení zákona o zdravotníích službách zde). Dodržováním práv pacientek při porodech se dlouhodobě zabývá advokátka Zuzana Candigliota. Doporučujeme k shlédnutí její článek na toto téma.

Jestliže jste již podala stížnost vedení nemocnice a posléze i správnímu orgánu, který udělil nemocnici souhlas s poskytováním zdravotních služeb, tedy krajskému ůřadu a nejste s její vyřízením spokojena, máte právo se do 15 dnů odvolat. Pokud neuspějete ve správním řízení, máte možnost podat správní žalobu. Pro tento případ by bylo ideální, pokud víte o někom, kdo na místě byl a může potvrdit, že jste měla vůči konkrétním zákrokům výhrady.

Před tímto krokem doporučujeme nejprve kontaktovat advokáta, který se na medicínské právo specializuje, a poradit se s ním na dalším postupu, a který Vám pomůže sepsat případnou žalobu. Vhodného advokáta můžete nalézt například na stránkách České advokátní komoryDoporučujeme právě advokátku Zuzanu Candigliota, která spolupracuje s Ligou lidských práv a projektem Férová nemocnice.

S pozdravem,

Férová nemocnice

8.12.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS