Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Špatné provedení operace

Dobrý den
Manžel prodělal operaci abcesu při této operaci mu byla zjištěna Crohnova choroba.
Operace proběhla narychlo ještě též noci, co manžel navštívil už po druhé pohotovost (po první návštěvě mu bylo řečeno, že to nic není ať jde domů). Po roce a půl měl problém udržet stolici. Po kontrole v jiné nemocnici mu bylo sděleno, že má vedenou jizvu přes konečník a tím jsou způsobeny jeho potíže.

Chtěli bychom podat žalobu na nemocnici za zamlčení pochybení ze strany operujícího lékaře. Ovšem od operace uplynul 1,5roku, ale manžel se o této skutečnosti dozvěděl až před 4 měsíci. Je ještě možné podat žalobu? Jak v takovém případě postupovat.

Děkuji za odpověď

jana

Odpověď:

Dobrý den,

Ve Vašem případě bude důležité zjistit, zda je vedení jizvy přes konečník správným lékařským postupem nebo, zda mohla a měla být operace provedena jinak, v takovém případě by Vašemu manželovi náležela kompenzace za vzniklou újmu. To, zda lékař při operaci postupoval správně, by měl na základě zdravotnické dokumentace posoudit znalec pravděpodobně z oblasti chirurgie, seznam znalců naleznete zde.

Co se týče uplynulého časového úseku od operace, tak se zde použije obecná promlčecí lhůta dle občanského zákoníku, která je tři roky a začíná plynout až od okamžiku, kdy se poškozený dozvěděl o vzniku škody. Žalobu ale doporučujeme pokud možno podat do tří let od operace, ať nevznikají spekulace o tom, kdy se poškozený dozvěděl o škodlivém následku.

Postup, který bychom Vám doporučili je následující:

1) vyžádat si kompletní zdravotnickou dokumentaci týkající se operace (jak na to se dozvíte na našich stránkách zde)

2) v případě, že máte známého lékaře, kterému důvěřujete, tak s ním proberte zdravotnickou dokumentaci, zda je kompletní a zda v postupu nemocnice shledává pochybení

3) sepište stížnost na nemocnici, v níž ji požádáte o sdělení jejího postoje k průběhu operace a nevrhnete pro Vás přiměřené odškodné

4) v případě, že nemocnice nezareaguje na stížnost kladně vyhledejte ve výše uvedeném seznamu soudního znalce, který na základě zdravotnické dokumentace a vyjádření nemocnice ke stížnosti posoudí, zda nemocnice při operaci pochybila. Pokud znalecký posudek vyzní ve Váš prospěch, můžete se znovu obrátit na nemocnici s žádostí o mimosoudní vyrovnání, ke kterému připojte předžalobní výzvu.

5) pokud žádost o mimosoudní vyrovnání selže i v této fázi, je dalším krokem podání žaloby.

Při sepisování stížností nebo žaloby by pro Vás mohlo být výhodné využít služeb advokáta v takovém případě S ohledem na složitost problematiky doporučujeme obrátit se na advokáta specializujícího se na zdravotnické právo. Seznam všech advokátů naleznete zde.

S pozdravem Vaše Férová nemocnice

20.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS