Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Růst dítěte

Dobrý den,

 mám dotaz ohledně postupu a přístupu dětské lékařky. Můj syn od narození dochází k dětské lékařce, avšak od 8 let přestal zcela růst. Když jsem požadovala, aby nás poslala někam na vyšetření, s tím, že syn neroste, byla jsem odbyta, že kluk je hezký a chytrý, dodala jsem, že ale neroste. Nikam nás tehdy doktorka neposlala. Musela jsem pátrat sama. V jeho téměř 12 letech, po marných prosbách u dětské lékařky (její věk je zřejmě již důchodový a měla by snad mít za ta léta praxe nějaké zkušenosti) jsem se dostala k p. profesoru Leblovi do Motola. Po pár vyšetřeních nám bylo potvrzeno, že syn si růstový hormon vyčerpal již do svých 8 let a už by nikdy nevyrostl. Okamžitě mu byl nasazen růstový hormon - Nutropin, který si stále denně aplikuje do svalu. Z původních 135cm vyrostl na 163cm. Dnes je mu skoro 16 let. Ovšem je zde obava, že růst se pomalu zastavuje i po aplikaci hormonu a syn již dále neporoste. Jelikož měl s výškou na zdejší škole problémy a byly psychického rázu (posmívali se mu za jeho růst nejen spolužáci, ale i učitelé), museli jsme změnit i základní školu. Prosím vás, je možno podat na postup lékařky stížnost a nárokovat si odškodnění? Vím, že život s posměšky atd. už synovi nikdo nenahradí, ale přesto, je možno si stěžovat? Kdyby nebylo mě a nezačala jsem se shánět po léčbě růstu a jiného skvělého lékaře, za což mu nesmírně děkuji, kluk by zůstal na výšce 135cm celý zbytek života.

Děkuji za případnou odpověď.

Lída

Odpověď:

Dobrý den,

záleží na Vás, čeho chcete dosáhnout. Stížnost můžete podat především, pokud jste nespokojeni s jednáním lékaře po profesní či etické stránce a to nejprve na lékaře samotného. Pokud nebudete spokojeni s vyřízením této stížnosti, můžete stížnost následně podat k správnímu orgánu, který lékaři udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. To může být především krajský úřad. Mimo to můžete také podat stížnost České lékařské komoře a to do jednoho roku poté, co k události, která je předmětem stížnosti, došlo. Více opodávání stížností se můžete dočíst v příslušné sekci našich internetových stránek. Pokud byste po lékařce chtěli i odškodnění vzniklé újmy a věc se nedala vyřešit mimosoudní cestou, tak v takovém případě je možné podat i žalobu. Bližší informace, jak v obou případech postupovat naleznete zde

Je také vhodné si před dalším postupem vyžádat synovu zdravotnickou dokumentaci, která může být dobrým podkladem pro další Vaše jednání. Vzhledem k tomu, že závěrem projednávání stížnosti může být především postih pro samotného lékaře, jako například pokuta či i ztráta lékařského oprávnění, můžete také zvážit,  že budete po lékaři požadovat odškodné. Tuto možnost ještě zvažte. Ve Vašem případě však ke škodě došlo relativně nedávno a tak zatím promlčení nehrozí. Více o soudním řešení sporů se můžete dočíst na našich internetových stránkách. Možností je také soudní řešení sporu podáním občanskoprávní žaloby. V případě řešení problému soudní cestou je vhodné obrátit se na odborníka na spory a zdravotnické právo, tedy na některého advokáta, ze seznamu advokátů České advokátní komory. To nejen z důvodu znalostí dané oblasti, ale i z důvodu znalostí procesních pravidel a lhůt.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

22.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS