Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Předčasné vyndání stehů po operaci

Dobrý den, před osmi měsíci jsem podstoupila modelaci prsou a ještě jeden zákrok. Oba zákroky jsem si hradila sama. Vše se mi již zahojilo kromě jednoho místa pod prsem. Mám za to, že stehy byly vyndány příliš brzy, následkem čehož se rána rozjela a začaly se rozpadat tkáně. Do dnešního dne, tedy po osmi měsících není rána stále zahojená. Před vyndáním stehů jsem měla na tom místě nezcelenou dírku, cca 0,5 cm velkou. Aktuálně mi dorůstá kůže na ploše o velikosti 5 x 5 cm a celkově mě prso bolí. Neustále musím kupovat desinfekci, mastičky a krycí materiály. Dle doktorky za toto špatné hojení může moje vegetariánství. Uznávám, že rány se hojily celkem pomalu, nicméně mi přijde zvláštní, že vše mám již v pořádku, kromě tohoto jediného místa, které bylo před vyndáním stehů také téměř zahojené. Paní doktorka byla milá, starala se o mě dobře, avšak vzhledem k tomu, kolik jsem za zákrok zaplatila a jaké s tím mám do dnešního dne starosti (nehledě na to, že vzhledově je to naprosto otřesné) bych ráda věděla, zda mám nějaké možnosti věc řešit. Bojím se, že v případě nějakého sporu by proti mně bylo použito to, že nejím maso a tudíž si za tento stav můžu sama. Na radu doktorky jsem jej po 2 měsících od operace zařadila zpět do jídelníčku, ale výraznější změny nepozoruji. Také mi bylo řečeno, že až se mi rána zahojí, tak do roka budu muset na korekci, ale bojím se, aby ji po mně nechtěli hradit. Vzhledem k nastalým problémům by to podle mě nebylo správné. Předem děkuji za vyjádření a případné rady

Cheyenne

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že jste se setkala s takovým přístupem lékaře. 

Na nesprávný postup lékařky si můžete stěžovat a samozřejmě i požadovat finanční odškodnění. Nejprve bychom Vám doporučovali navštívit jiného lékaře, prokonzultovat s ním Váš lékařský zákrok, postup léčby Vaší lékařkou a vyžádat si o možných pochybeních písemnou zprávu. Dále si u lékařky opatřete kopii veškeré zdravotní dokumentace, kterou u ní máte vedenou. Každý lékař má povinnost na požádání pacientovi poskytnout zdravotní dokumentaci k nahlédnutí nebo poskytnout kopii této dokunemtace. Kopii si můžete pořídit například i ofocením vlastním fotoaparátem.

Následně můžete podat na lékařku stížnost jejímu nadřízenému lékaři (pokud jej nemá, tak přímo jí). Ve stížnosti popište, v čem spatřujete její pochybení a jaké důsledky její péče má. Ve stížnosti můžete po lékařce požadovat finanční odškodnění zanedbanou péči, případně i formální omluvu. Vše o stížnostech se můžete dočíst zde.

Pokud lékařka Vaši žádost zamítne z jakéhokoli důvodu, podejte proti jejímu rozhodnutí odvolání k jejímu zřizovateli, případně ke krajskému úřadu (který uděluje povolení k činnosti). V odvolání uveďte postup lékařky, jak reagovala na Vaši stížnost atd.

Na lékařku je možné podat i stížnost k České kékařské komoře, Více informací o této stížnosti naleznete přímo na stránkách komory.

Vzor stížnosti naleznete na našich stránkách zde. Pokud nevíte, jak stížnost konkrétně formulovat, můžete požádat o právní pomoc advokáta (vhodného naleznete například na stránkách České advokátní komory nebo na internetových stránkách Potřebujiprávníka.cz).

Pokud se Vám jeví cena poskytované služby neúměrně vysoká, vzneste také dotaz u Vaší zdravotní pojišťovny ohledně toho, jaké konkrétní zákroky ve Vašem případě hradí a v jaké výši.

Toho, že proti Vám použijí vegerariánství se nemusíte bát, pokud Vás neupozornili na možnost špatného hojení již před operací nebo pokud jste nespolupracovala při léčbě - např. nebrala předepsané léky...

Vaše Férová nemocnice

25.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS