Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Praktický lékař - odmítnutí přijetí do péče

Dobrý den,

mám maminku ve třetím stupni invalidniho důchodu a jeji stav se neustále zhoršuje. Již nezvládá cestovat mhd. Proto jsem ji chtěla přihlásit k praktickému lékaří, který sídlí cca 400m od nás. V jejím stavu je jakákoliv doprava obtížná ( v současnosti má doktora cca 25 minut dvěma druhy mhd). Ten mě ale rázně odmítl. Existuje nějaká právní ochrana pro tyto případy?

Děkuji.

Lili

Odpověď:

Dobrý den,

Pacient si může svým svobodným souhlasem zvolit poskytovatele oprávněného k poskytnutí zdravotnických služeb, tedy i praktického lékaře, který odpovídá zdravotním potřebám pacienta. Právně to je zakotveno v ustanovení §28 odstavce 3, písmena b zákona o zdravotních službách, rovněž taky v §11 odstavce 1, písmena b zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Poskytovatel zdravotních služeb může odmítnout přijetí pacienta jen v zákonem stanovených důvodech, které naleznete v ustanovení §48 odstavce 1 zákona o zdravotních službách. Konkrétně se jedná o případy, kdy by přijetím pacienta bylo překročeno únosné zatížení nebo jeho přijetí by bránili provozní důvody; když by vzdálenost místa pobytu pacienta neumožňovala v případe poskytování zdravotních služeb návštěvní služby a nebo v případe kdy není pojištěncem zdravotní pojišťovny, se kterou má poskytovatel uzavřenou smlouvu.

Ve vaši situaci bychom Vám proto poradili, aby jste se zastavila za praktickým lékařem, který Vaší maminku odmítl, a požadovali po něm vysvětlení tohoto odmítnutí, které by spadalo pod jeden z výše zmíněných důvodů. Pokud lékař nebude schopen žádný z důvodů uvést, upozorněte ho na povinnost maminku do péče přijmout.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

24.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS