Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení lékaře, nezjištění správné příčiny bolesti ramene.

Dobrý den, tatínek v prosinci roku 2016 uklouznul na ledě. Bolelo ho rameno, tak šel do nemocnice na rentgen. V nemocnici řekli, že na rentgenu moc nejde vidět, lepší bude magnetická rezonance, ale na tu se čeká (a musí ji objednat ortoped). Předepsali mu 10 rehabilitací. Po deseti bolestivých rehabilitacích (cca duben) šel k ortopedovi s původním rentgenovým snímkem z nemocnice. Ortoped řekl, že na snímku lze zjevně vidět, že je příliš velká mezera mezi ramením kloubem a jamkou. Provedli magnetickou rezonanci a zjistil problém se šlachou (který očekával už z rtg snímku) a bude potřeba operace. Tatínek byl nyní (květen) na operaci, kdy ho jen otevřeli, zjistili, že šlacha je příliš zkrácena a opět ho zavřeli. Po operaci mu předepsali další rehabilitace. Jedná se v tomto případě o pochybení lékaře? Špatně zjištěná příčina a předepsaná léčba? Tatínek je živnostník a pracuje rukama, takže za poslední půl rok si nic nevydělal a má dluhy jen, aby měl na jídlo. Je možné vyžádat odškodnění? Předem děkuji za odpověď

Cicero

Odpověď:

Dobrý den,

jsme právní poradna a bohužel nejsme schopni posoudit, zda došlo k pochybení lékařů, Nicméně pokud se domníváte, že k pochybení při poskytování zdravotních služeb došlo, doporučujeme Vám následující postup:

1) Vyžádejte si veškerou zdravotnickou dokumentaci týkající se prováděného zákroku a pořiďte si její kopii. Můžete to buď učinit sama svými prostředky: fotoaparát, mobilní telefon, či požádat lékaře o pořízení výpisu nebo kopie zdravotnické dokumentace. V tomto případě je lékař oprávněn vyžádat si za to úhradu účelně vynaložených nákladů.

2) Obraťte se na odborníka specializujícího se na oblast ortopedie a prokonzultujte s ním možné pochybení ze strany lékaře zaměstnaného v nemocnici. 

3) V případě zjištění pochybení, můžete na lékaře podat stížnost, a to k vedení nemocnice, u kterého je zaměstnán. Více o podávání stížností naleznete zde

4) Na postup lékařky také můžete podat stížnost k České lékařské komoře. Tato stížnost musí být podána do 1 roku od předpokládaného provinění. Více se o stížnostech dočtete na internetových stránkách ČLK.

V dotaze se dále zmiňujete o nároku na odškodnění v případě, kdy by bylo pochybení lékaře prokázáno. Náhrady škody se v takovém případě můžete pokusit domáhat smírným způsobem, a to mimosoudním řešením sporu. Více informací o tom naleznete zde.

Pokud by toto řešení nebylo úspěšné, je to možné tento případ řešit soudní cestou. Je potřeba si  však uvědomit, že možnost uplatnit právo u soudu je časově omezena a podléhá promlčení. Délku promlčecí lhůty je tříletá a začíná běžet ve chvíli, kdy se dozvíte o vzniklé škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. Bylo by však vhodné věc předem konzultovat s advokátem specializujícím se na zdravotnické právo. Jejich seznam naleznete zde

Více o soudním řešení sporů se dočtete zde. S ohledem na složitost problematiky doporučujeme obrátit se na advokáta specializujícího se na zdravotnické právo. Seznam všech advokátů naleznete zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

 

10.5.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS