Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za konzultaci

Dobrý den,
Nedávno jsem se objednával ke stomatologovi. Nejprve jsem se díval jestli má ceník na jeho webových stránkách, bohužel tam nic není. Volal jsem tam a ptal se, jestli je konzultace ohledně implantátu zdarma nebo placená. Sestra mi tvrdila že je zdarma v rámci pojištovny. Tak jsem se objednal. S tímto vědomím jsem i na kliniku přišel, kde jsem dostal pouze formulář k registraci. Po té jsem šel na konzultaci, která trvala asi pouze 15 minut. Když jsem byl na odchodu, setra na recepci po mně požadovala 1500,- kč za konzultaci. Když jsem se ohradil, že jsem po telefonu dostal informace, že je zdarma, nekompromisně mi řekla že konzultace je rozhodně placená. Dál jsem se s nimi nehádal. Peníze jsem u sebe neměl, takže jsem nezaplatil. Jen mi dali podepsat účtenku s tím, že peníze musím převést na jejich účet. Moje otázka je, musím za tu konzultaci zaplatit ? Vždyt mám právo nejdříve vědět cenu, a oni mi nic neřekli. Respektive spíš lež do telefonu. Můžou po mně peníze vymáhat, nebo to musím řešit přes právníka? Děkuji moc za váš názor.

Ironman

Odpověď:

Dobrý den,

mezi práva pacienta ze zákona o zdravotních službách patří právo být PŘEDEM informován o ceně poskytovaných zdravotních služeb, nehrazených ze zdravotního pojištění. A na straně druhé je zákonnou povinností lékaře informovat pacienta o ceně PŘED poskytnutím zdravotních služeb. Zároveň je lékař povinen vypracovat ceník, do něhož zahrne všechny poskytované služby, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění, a jejichž uhrazení bude požadováno po pacientovi. Tento ceník pak musí být umístěn tak, aby byl přístupný pacientům.

Pokud tak lékař neučinil, dopustil se porušení zákona o zdravotních službách a není od Vás poplatek oprávněn vybrat. Jednalo by se totiž z jeho strany o bezdůvodné obohacení. Porušením svých zákonných povinností se lékař dopustil přestupku ze zákona o zdravotních službách. Za což mu hrozí pokuta až do výše 50 000 Kč. Tyto přestupky je oprávněn projednat správní orgán, který udělil lékaři oprávnění k poskytování zdravotních služeb. 

Nicméně vzhledem k tomu, že jste byl na předmětné konzultaci sám, bude pro Vás pravděpodobně jen těžko prokazatelné, že jste o její ceně nebyl předem informován. Lékař i zdravotní sestra, příp. jiný přítomný zdravotnický personál budou tvrdit opak. Problematické je také prokázat, že Vám bylo telefonicky sděleno, že konzultace je zdarma. Nepředpokládáme totiž, že byste měl nahrávku hovoru, kterou by bylo možné použít jako důkaz, nebo že jste zařízení kontaktoval také písemně, např. prostřednictvím emailového dotazu. Mohlo by tak hrozit, že po Vás bude zdravotnické zařízení dlužnou částku vymáhat. A nevyhnete se tak uhrazení částky. V krajním případě je možné spor řešit také soudní cestou, v takovém případě bychom Vám ale doporučili vyhledat si právníka.

Zkuste se obrátit také na svou zdravotní pojišťovnu s dotazem, zda úkony tohoto typu nehradí. Po zaplacení byste si pak totiž mohl na základě vystaveného potvrzení o uhrazení částky požádat o její proplacení pojišťovnou. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

14.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS