Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Opilý psychoterapeut

Dobrý den,

před dvěma měsíci, jsem nastoupila na psychoterapie, které měly trvat tři měsíce. Bohužel jsem je předčasně ukončila, pro ztrátu důvěry. Stalo se to, že jsem přišla na terapie a našla zde terapeuta spícího a opilého. Den před tím byl s částí terapeutické skupiny na " pivu ". Stalo se to, že došlo i k intimitám mezi jednou ženou ze skupiny. Snažili jsme se to s ním rozebrat, ale nemám pocit a ne jen já, že by uznal své pochybení, bylo mi vysvětleno, že se stal obětí právě on, co by terapeut.

Nevím jak s problémem naložit, zda vše oznámit jeho nadřízenému, problém jsem konzultovala se dvěma lékaři, ale nezaujali žádný postoj. Chtěla bych znát Váš názor, případně jak bych měla postupovat.

Děkuji

Romana

Odpověď:

Dobrý den,

Vámi popsané jednání působí velmi neprofesionálně. Váš další možný postup závisí na tom, zda psychoterapeut provozuje psychoterapii jako zdravotník či nikoliv. Za stávající praxe totiž může služby nazvané "psychoterapie" poskytovat téměř kdokoliv, čímž dochází k značným výkyvům v kvalitě poskytovaných služeb. To, zda Váš bývalý psychoterapeut je či není zdravotníkem, poznáte např. podle toho, že se psychoterapeut označoval za klinického psychologa, nebo že Vám jeho služby byly hrazeny pojišťovnou.

Nicméně domníváme se, že Vámi popsané jednání je závažným pochybením a mělo by tedy být řešeno.

Pokud Váš bývalý psychoterapeut není zdravotník,

za předpokladu, že selhala snaha vyřešit problém přímo s ním, tak se můžete s podnětem na prošetření pokusit obrátit na jeho nadřízeného.

Pokud psychoterapeut nemá ani nadřízeného a pracuje např. jako živnostník můžete se obrátit na některou z komor sdružujících psychology např. Asociaci klinických psychologů nebo Českomoravskou psychologickou společnost, protože jednání  popsané ve Vašem dotazu je zajisté v rozporu s jejich etickými kodexy. Uvedené organizace sice nemají příliš mnoho efektivních nástrojů, jak psychoterapeuta "potrestat" nicméně dosáhnete tak projednání jeho chování.

Poslední možností, kterou můžete využít i v případě  že Váš bývalý psychoterapeut není zdravotník, pracuje na živnostenské oprávnění a není členem žádné stavovské organizace, představuje podání žaloby a vymáhání nákladů, které Vám spolu s psychoterapií vznikly a byly vynaloženy neúčelně, protože psychoterapie byla ukončena z důvodu neetického jednání terapeuta. Pokud se pro cestu žaloby rozhodnete, doporučujeme Vám zvážit, zda nevyužít služeb advokáta. Doporučujeme advokátku Zuzanu Candigliota, která spolupracuje s Ligou lidských práv a projektem Férová nemocnice. Seznam všech advokátů naleznete zde.

Pokud Váš bývalý psychoterapeut je zdravotník,

tak můžete využít všech výše popsaných postupů a navíc můžete podat stížnost dle zákona o zdravotních službách a v případě že Vám psychoterapie byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění, tak se obrátit na Vaši zdravotní pojišťovnu.

Podávání stížností se blíže věnujeme zde. Jedná se o prostředek, kterým má být dosaženo projednání chování zdravotníka primárně v rámci pracoviště, případně zřizovatelem pracoviště.

Pokud Vám byla psychoterapie hrazena z veřejného zdravotního pojištění, tak by Vaše pojišťovna měla usilovat o to, aby terapeutové s nimiž má uzavřenou smlouvu poskytovali kvalitní služby, kterými jednání popsané ve Vašem dotazu zajisté není, proto může být Vaše zkušenost důležitá i pro Vaši zdravotní pojišťovnu.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

9.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS