Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

odvoz sanitkou z nemocnice, do ktere byl pacient prevezen rychlou záchrannou službou

Dobrý den,

má prosím pacient (84 letá babička s Alzheimerovou chorobou) nárok na odvoz sanitkou z nemocnice (akutní vyšetření na RCP), pokud na toto vyšetření byla dopravena RZS na základě telefonatu na 155 svým příbuzným? Babička bydlí ve středočeském kraji - spádově patří do nemocnice v Brandýse nad Labem. Vzhledem že akutní stav babičky byl vážný, RZS rozhodal babicku odvézt do Prahy na CT vyšetření. Babička byla hospitalizována 1 noc a nasledujici den ji propustili s tím, že nemá nárok na odvoz sanitkou do svého bydliště a musí si dopravu zajistit sama. Ještě jednou zdůrazňuji, že babička trpí Alzheimerovou chorobou, musí mít 24/7 péči a tudíž je nemožné, aby se sama dopravila domů tramvají a pak vlakem do bydliště přibližně 30 km od Prahy.

Děkuji

lakeside

Odpověď:

Dobrý den,

na základě § 36 zákona o veřejném zdravotním pojištění má pacient právo na hrazenou přepravu rychlou záchrannou službou od poskytovatele zdravotních služeb, pokud mu jeho zdravotní stav neumožní využít jiné způsoby přepravy. Dle znění Vašeho dotazu se domníváme, že zdravotní stav Vaší babičky neumožňoval samostatné cestování.

Nemocnice, tedy odmítla poskytnout Vaší babičce službu, na kterou má nárok v rámci svého zdravotního pojištění za předpokladu, že jí její zdravotní stav neumožňoval samostatnou přepravu. Na chování nemocnice můžete podat stížnost, v níž se můžete domáhat vysvětlení, proč nemocnice jednala uvedeným způsobem (zdůvodnění toho, proč se domnívala, že Vaše babička je schopná samostatné přepravy) a požadovat např. omluvu, více o stížnostech naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše férová nemocnice

16.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS