Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odškodnění

Dobrý večer, chtěl bych se zeptat, jak mohu jako škůdce zjistit informace o správném vyčíslení škody. Bohužel můj pes pokousal pošťačku a přišel mi dopis, kde byla vyčíslena újma pošťačky. V částce bylo zahrnuto bolestné a náhrada za dočasnou pracovní neschopnost. Nicméně byla stanovena pouze nějaká částka, ale její přesný výpočet tam nebyl. Vzhledem k tomu, že je to poměrně vysoká částka, chtěl bych to nechat někým přezkoumat. Ovšem nemám v ruce žádné její lékařské zprávy a ani nevím, jakou mzdu pošťačka pobírala a v jaké výši ji byla poskytnuta nemocenská. Poraďte mi prosím, jak se k těmto dokumentům dostat s ohledem na to, že ona má právo na ochranu osobních údajů. Předem děkuji.

tf.............

Odpověď:

Dobrý den,

v prvé řadě je nutné upozornit, že zdravotnickou dokumentaci – lékařské zprávy, Vám určitě nemohou být vydány, nejen skrz ochranu osobních údajů, ale také protože, podle zákona o zdravotních službách do zdravotnické dokumentace může nahlížet pouze daný pacient, popřípadě jím pověřená osoba, kterou k tomu určil anebo osoby, které k tomu vysloveně zmocnil zákon. Obdobně se to také týká mzdy a nemocenské. K takovým dokumentům se Vy sám nedostanete.

Z Vašeho dotazu není jasné, zdali se odškodnění řeší cestou mimosoudní nebo soudní.

V případě, že dochází k řešení sporu mimosoudní cestou, zde záleží na dohodě Vás a paní pošťačky. Už i v této fázi je dobré se nechat zastoupit advokátem. Samozřejmě je tu také možnost si nechat vyhotovit znalecký posudek, ve kterém příslušný lékař stanoví výši náhrady škody podle metodiky, včetně výpočtu a odůvodnění. A tento znalecký posudek následně prostřednictvím advokáta uplatnit a použít ke srovnání.

Pokud daný spor nelze vyřešit mimosoudní cestou anebo již se řeší soudní cestou, v takovém případě je určitě nejlepší se obrátit na advokáta se specializací v oblasti zdravotnického práva a opět si nechat vyhotovit znalecký posudek. Nicméně soud ve svém závěru musí odůvodnit, jak k takovému konečnému číslu došel a Váš znalecký posudek Vám může sloužit k porovnání, popřípadě předložení soudu.

Seznam všech advokátů České advokátní komory naleznete zde. Seznam soudních znalců je přístupný na stránkách ministerstva spravedlnosti.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

5.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS