Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí převozu do spádové nemocnice

Dobry den,

chtěla bych se zeptat, jaké mám v naší zemi právo odmítnout převoz do spádové nemocnice a žádat převoz do jiné v případě, že jsem nucena volat sanitku. Spadáme pod nemocnici A. Jednou vezli mě osobně, poté jsem dvakrát musela se svými dětmi. Ve všech případech jsem byla velmi nespokojená s přístupem nemocnice. A to jak po profesionální stránce, tak po té osobní.

Mám šanci v případě nějaké akutní situace, kdy budu nucena opět volat sanitku odmítnout cestu do nemocnice A? Nemocnice B je od nás kousek, a cítila bych se tam mnohem lépe, zvlášť když jde o zdraví mých dětí. Lze to? Nebo jsem nucena nasednout do auta a dopravit se do nemocnice B po vlastní ose?

Tak nějak pořád věřím, že když si platím pojištění, že mám nárok na odpovídající ošetření a že nemusím přihlížet tomu, jak místo vyšetření si moje dítě přehazuji jako horký brambor, kdo a jestli ho vůbec vyšetří.

Děkuji za radu

Lucije

Odpověď:

Dobrý den,

pacient má ze zákona o veřejném zdravotním pojištění právo na poskytovatele zdravotních služeb (zde), tomuto právu by odporovalo, kdyby byla vynucována spádovost nemocnici, jak uvádíte ve svém dotazu. Na druhou stranu není objektivně možné, aby byli pacienti přepravování na základě svého přání např. přes celou republiku na náklady z veřejného zdravotního pojištění. Proto má být z veřejného zdravotního pojištění hrazena pouze doprava k nejbližšímu poskytovateli zdravotních služeb, a to pouze v případě že doprava nemůže být zajištěna jinými prostředky (viz zde).

Ve Vašem dotazu uvádíte, že Vámi preferovaná nemocnice je prostorově blízko Vašemu bydlišti, doporučujeme Vám proto obrátit se na poskytovatele rychlé zdravotní služby a zjistit od něj, zda Vás může dopravit do Vámi preferovaného prostorově bližšího zdravotního zařízení.

Dále se můžete zkusit obrátit na Vámi preferovanou nemocnici a zjistit za jakých podmínek můžete být rychlou záchranou službou odvezena do ní. Poslední možností je obrátit se na Vaší zdravotní pojišťovnu a zjistit, zda Vám není schopna pomoci.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

19.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS