Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nezjištěná příčina bolesti břicha - pochybení lékařů, smrt pacientky

Dobrý den.

Nemohu se smířit se smrtí své matky, která patrně zemřela zbytečně předčasně. Před více než dvěma lety začaly u matky kruté bolesti v břiše. Dělali jí všechna možná vyšetření RTG, MR, sono, atd. Vše s negativním výsledkem. Pak chodila dlouhou dobu na gastroenterologii, kde paní lékařka nezjistila žádnou příčinu bolestí. Když jsem s ní mluvil, tak se mne ptala, jestli bolesti nemohou mít psychickou příčinu. Matka rychle ztrácela váhu. Během roku ztratila 20 kg při výšce cca 158 cm. Nakonec po dvou letech máma zemřela na oddělení JIMP (Jednotky intermediální péče). Ve chvíli, kdy umírala jsme se s bratrem dozvěděli pravou příčinu. Měla ucpanou artérii vyživující střevo. Když to zjistil lékař na JIMP, muselo to být zjistitelné i dřív. Těsně před problémy prodělala operaci srdce, tak je pravděpodobné, že k ucpání došlo v jejím důsledku. Chci zjistit, kdo je odpovědný za to že se to včas neodhalilo. Nevím si však vůbec rady. Můžete mi poradit, jak začít?

Děkuji
 

Jikud

Odpověď:

Dobrý den, 

Váš dotaz směřuje k otázce možného pochybení lékaře při provádění vyšetření pacientky či při lékařském zákroku. Pokud se domníváte, že došlo k pochybení lékařů, nabízí se Vám následující postup:

1. Vyžádejte si kopie veškeré relevantní zdravotní dokumentace související s provedenými zákroky Vaší matky. Na to máte jako osoba blízká zemřelé nárok ze zákona o zdravotních službách

2. Dále by bylo vhodné prokonzultovat celou situaci s odborníkem na oblast zdravotnického práva, zda skutečně mohlo dojít k určitému pochybení ze strany lékařů.

3. V případě zjištění nesprávného postupu lékařů se můžete obrátit na vedení nemocnice a na lékaře podat stížnost. Více o podávání stížností naleznete zde

4. Dále máte možnost podat podnět na prošetření případu k České lékařské komoře (dále jen ČLK). Více informací o podávání stížností k ČLK naleznete na jejich internetových stránkách. Možnost podat stížnost k ČLK je však časově omezena, a stížnost je proto nutné podat do 1 roku od spáchaného provinění. 

5. Pokud by výše zmíněný postup nebyl dostačující pro vyřešení Vaší situace, je možné věc řešit také soudní cestou. Více o soudním řešení sporů naleznete zde. Pokud se rozhodnete obrátit na soud doporučujeme Vám s ohledem na složitost problematiky obrátit se na advokáta specializujícího se na zdravotnické právo.  Seznam všech advokátů naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

22.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS