Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesprávné vyšetření rakoviny děložního čípku

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda-li má cenu podat stížnost k České lékařské komoře? 


Můj příběh: Před lety jsem prodělala konizaci děložního čípku. Pravidelně jsem chodila na preventivní prohlídky, mám za sebou porod po umělém oplodnění. V listopadu 2016 jsem měla gynekologické problémy, (silné krvácení,výtoky) Po vyšetření paní doktorky, která zastupovala mého gynekologa, mi byly předepsány léky na úpravu krvácení s tím, že mé problémy jsou v mém věku (34) normální. Po dalších 3 měsících jsem k lékaři šla znovu, s tím, že se to nezlepšilo. Dr mě objednal na kyretáž, kde se zjistilo,že mám dlaždicobuněčný karcinom na děložním čípku. Poslal mě do specializovaného pracoviště, kde zjistili, že přesahuje hrdlo dělożní a nedá se to operovat. Podstoupila jsem tedy onkologickou léčbu (ozařování, chemoterapie). A tím jsem ztratila šanci mít dalšího potomka. Myslím si, že pokud se chodí na pravidelné kontroly neměli by se takové chyby stávat. 

Mockrát Vám děkuji za radu a za Váš čas.

Odpověď:

Dobrý den,

posoudit, zda má či nemá cenu podávat stížnost k lékařské komoře je problematické. Jelikož jsme pouze právní poradnou, nejsme schopni Vaši situaci hodnotit z medicínského hlediska. Proto se budete muset obrátit i na odborníka specializujícího se na danou oblast medicíny, který posoudí, zda k pochybení či zanedbání mohlo dojít. My Vám pak můžeme poradit, jak postupovat a na koho se se stížností obrátit,

Nejprve si vyžádejte od svého lékaře kopii zdravotnické dokumentace, na to máte ze zákona o zdravotních službách nárok. Vyhledejte nezávislého odborníka specializujícího se na danou oblast medicíny a prokonzultujte s ním Vaši situaci.

Budete-li se domnívat, že k pochybení ze strany lékaře došlo, můžete na něj podat stížnost. Nabízí se Vámi uvedená  stížnost k České lékařské komoře (dále jen ČLK). ČLK je oprávněna řešit stížnosti na všechny lékaře, kteří vykonávají na území ČR lékařské povolání. Možnost podání stížnosti k ČLK je však časově omezena, je proto nutné ji podat do 1 roku od spáchaného provinění. Více informací se dočtete na internetových stránkách ČLK.

Stížnost k ČLK však není jedinou možností a než k ní přistoupíte, doporučili bychom Vám spor řešit podáním stížnosti na poskytování zdravotních služeb dle zákona o zdravotních službách. V dotaze neuvádíte, jestli se jedná o lékaře zaměstnaného v nemocnici nebo lékaře s vlastní ordinací. Pokud by se jednalo o zaměstnance nemocnice, pak by se stížnost podávala k jejímu vedení. V opačném případě stížnost podáte přímo lékaři, proti němuž směřuje.  

V případě, že není této stížnosti vyhověno, je možné se obrátit také se stížností na správní orgán, který lékaři udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb (nejčastěji se jedná o krajský úřad). 

Více o podávání stížností a řešení sporu s lékařem se dočtete na našich internetových stránkách - zde

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

14.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS