Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesprávná diagnóza - náhrada škody

Dobrý den,

můj otec měl potíže s bolestí a brněním levé nohy. Několik měsíců docházel do nemocnice, kde nemohli přijít na příčinu. Po CT a magnetické rezonanci došli k závěru, že za bolesti může neurologický problém v oblasti páteře, který mu následně pomocí injekcí léčili. V této době musel být v pracovní neschopnosti. Potíže však neustupovaly, tak se rozhodl využít jiné nemocnice v kraji, kde zjistili příčinu - uzávěru stehenní tepny. Během jednoho měsíce byla provedena operace a tepna vyčištěna.

Zajímá mě, jestli má otec nárok na náhradu škody, jelikož podle mého názoru byl v pracovní neschopnosti zbytečně dlouho (od 19. srpna) a to hlavně kvůli špatné diagnóze v první nemocnici. Pokud v jedné nemocnici po několik měsíců léčí špatnou příčinu a po necelém měsíci v druhé je odoperována ta správná, nejedná se o ušlý zisk, když nemohl chodit do práce?

Děkuji za odpověď.

acewinner

Odpověď:

Dobrý den,

V naší poradně bohužel nepůsobí lékaři a nejsme tak schopni posoudit chování lékařů po odborné stránce. To, zda lékaři zanedbali při diagnóze prověřování dalších možných příčin onemocnění, bude muset posoudit jiný lékař, indicií by mohla být zpráva z druhé nemocnice.

Pokud po konzultaci s lékařem usoudíte, že postup nemocnice vůči Vašemu otci nebyl po odborné stránce v pořádku a budete chtít dosáhnout finanční kompenzace pro Vašeho otce, doporučujeme Vám zvolit následující postup:

- informovat o Vašem požadavku nemocnici a požádat ji o dobrovolné plnění,

- pokud nemocnice žádosti nevyhoví podat na ni stížnost (více o stížnostech zde),

- obrátit se na advokáta a další postup k vymožení Vašich požadavků konzultovat s ním, seznam advokátů věnujících se zdravotnickému právu naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

26.1.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS