Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neproplacení úrazu ani po odvolání

Dobrý den,

pojišťovna mi nechce zaplatit úraz pohmoždění lýtka. Později mi byla zjištěná bércová trombóza pravé dolní končetiny. Při prvním neuznání úrazu mi napsali, že nejde o úraz zhoršení nebo projevení nemoci v důsledku úrazu.

Podal jsem odvolání a tam toto opět opakovali a přidali k tomu ještě, že moje obvodní doktorka uvedla, že následkem úrazu došlo k pohmoždění lýtka a k lékařskému ošetření došlo až později pro bolest pravé nohy, kdy lékař konstatoval bércovou trombózu pravé dolní končetiny. Potom ještě napsali:
„Sdělujeme Vám, že z lékařských zpráv nevyplynulo, že by se jednalo o těžký stupeň pohmoždění.“ A proto mi nevzniká nárok na pojistné plnění.

Takže jsem nedostal ani za pohmoždění lýtka, ani za trombózu, a to ani v odvolání. Můžu proti tomuto jednání ještě vůbec bojovat? Díky.

Lajka78

Odpověď:

Dobrý den,

i přesto, že Vám pojišťovna v odvolání opakovaně odmítla proplatit pojistnou částku, můžete ji stále vymáhat soudní cestou. V první řadě bychom Vám však doporučili si vyžádat svou zdravotnickou dokumentaci a řádně ji spolu se smluvními podmínkami Vašeho pojištění prostudovat, zda na pojistné máte skutečně oprávněný nárok.

Budete-li se i nadále domnívat, že na vyplacení pojistného máte na základě smluvních podmínek a svého zdravotního stavu i přes odpor pojišťovny nárok, můžete pojistné soudně vymáhat. Doporučujeme Vám nejdříve vyhledat radu advokáta specializujícího se na medicínské právo, který může poradit nejvhodnější postup vzhledem k Vaší smlouvě s pojišťovnou. Musíme Vás ale upozornit, že soudní spor může být zdlouhavý i finančně náročný a jeho konec nelze s jistotou předpovědět. Více o soudních sporech se můžete dočíst také zde na našich internetových stránkách.

Vaše Férová nemocnice.

16.1.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS