Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nepřiznání invalidního důchodu

Dobrý den!

Potřeboval bych poradit, co se dá dělat a kam se obrátit se zoufalou situací mé přítelkyně:

Přítelkyni je 54 let a má dlouhodobě zdravotní potíže se zády a klouby má osteoporózu a následkem řídnutí kostí se jí bortí tři krční obratle operovat se to prý nedá že toho je moc na jednom místě a hrozilo by zborcení páteře prý musí mít pohyb, aby to neztuhlo tak z důvodu velkých bolestí byla donucena skončit v zaměstnání a byla rok na pracovní neschopnosti a žádala o důkladné vyšetření jestli by nebyl nárok alespoň na částečný invalidní důchod že by jí pomohla zkrácená pracovní doba a ošetřující lékař jí řekl že vyšetření tomografem je příliš drahé že jí předepíše antidepresiva že sice nepomohou ale lépe bude snášet bolest a doslova jí řekl dokud máte pohyblivé hnáty tak nepočítejte s tím že by vám někdo dal invalidku a že má smůlu že jí končí podpůrčí doba a jestli nechce zůstat bez prostředků, že stejně musí jít do práce. tak musela na úřad práce kde by jí již také končilo období podpory tak ze zoufalství vzala práci prodavačky a i tato práce jí hodně ničí z důvodu bolestí nespí a pokud si chce alespoň trochu odpočinout tak jenom pomocí prášku na bolest.

Přítelkyně má také 14 letou dceru, která také potřebuje mámu, ale mám strach, že únava a bolesti by mohly mít mnohem horší důsledky a já jsem z toho všeho již také zoufalý a chtěl by sem zkusit něčím pomoci tak se obracím na Vás s prosbou o pomoc a radu jakým směrem se ubírat a na koho se obrátit, věřím že by nám Vaše rada mohla pomoci se vyznat v byrokracii našeho lékařství a uchránit aspoň kus i tak chatrného zdraví jedné hodné matky od mladé dcery.

Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,

V úvadu nám dovolte se omluvit za prodlení s naší opvědí, které bylo způsobeno organizační chybou v naší poradně, mrzí nás to o to víc z důvodu závažnosti situace Vaší přítelkyně. Doufáme, že odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

V naší poradně nepracují lékaři a tak neumíme posoudit zdravotní stav Vaší přítelkyně. V případe, kdy jak zmiňujete, však má zdravotní problémy, které jí znemožňují běžné fungování, dovolíme si předpokládat, že Vaše přítelkyně má na invalidní důchod nárok.


Jednání lékaře Vaší přítelkyně nebylo zcela korektní, zejména jeho hrubé jednání. Také přístup a předepsaní antidepresiv nevidíme jako zcela v pořádku, protože se zaměřuje pouze na příznak a nikoliv na příčinu obtíží. Dle ustanovení §28 zákona č.372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytováni, má Vaše přítelkyně nárok na výběr svého lékaře a také máte právo vyžádat si konzultace od jiného poskytovatele zdravotních služeb. Za daných okolností, by jsem asi odporučili Vaší přítelkyni zvážit změnu lékaře.

Co se týče předepsání na tomograf, tak doporučenku, by Vaší přítelkyni mohl dát i jiný lékař, než ten který ji odmítl, navíc absence žádanky není důvodem k odmítnutí vyšetření, teoreticky je tak možné vyhádat si zařazení do čekací listiny na vyšetření. Nicméně doporučujeme vyhledat vstřícného lékaře, který doporučení vydá.

Invalidní důchod je dávkou, jež náleží pojištěncům, kteří kromě jiného dosáhli potřebnou dobu pojištění a jejich dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav omezuje jejich pracovní schopnost. Právní úprava rozlišuje tri stupně invalidity, v závislosti na tem do jaké míry poklesla pracovní schopnost pojištěnce.

Žádosti o přiznání invalidního důchodu se podávají na okresní správu sociálního zabezpečení. Následně jejich posudkový lékař prověří zdravotní stav žadatele.

Více o invalidním důchodu se můžete dočíst zde.

Doporučili bychom Vám podat si žádost o přiznání invalidního důchodu. Tato žádost Vás nic nestojí a v případě neuspokojivého vyřízení, si tuto žádost můžete podávat opakovaně. Vaše přítelkyně se nemusí ničeho obávat. Také v případě, že ji bude invalidní důchod uznán, tak může také nadále pracovat dle svých možností, bez ohledu na stupeň přiznané invalidity.

Vaše Férová nemocnice

21.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS