Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nepodařená plastika nosu

Dobrý den,

před cca třemi lety jsem podstoupila rhinoplastiku. Ta se však nezdařila a rok poté jsem podstoupila reoperaci. Reoperace se bohužel také nepovedla. S panem doktorem jsme se domlouvali na další operaci, ale já už mu nedůvěřuji. Obešla jsem několik plastických doktorů ohledně nápravy a bylo mi řečeno, že nos mám opravdu hrozný a že náprava už půjde pouze tak o 5-10%.
Od původního doktora bych chtěla alespoň vrátit náklady vynaložené na dvě operace. Je možno postupovat pomocí mediace, popř. co byste mi poradili? Děkuji.

Petra

Odpověď:

Dobrý den,

děkujeme Vám za důvěru, se kterou se na nás obracíte.

Píšete, že první operace proběhla přibližně před 3 lety, tedy v roce 2012. Druhá v roce 2013. V té době byla dle tehdy účinného občanského zákoníků promlčecí lhůta u škod na zdraví obecně dvouletá a začala běžet ve chvíli, kdy se osoba o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá, dozvěděla. Váš nárok je tudíž k dnešnímu dni pravděpodobně promlčen a nelze být u soudu, v případě uplatnění námitky promlčení druhou stranou, s úspěchem vymáhán.

Samozřejmě si můžete vyžádat zdravotnickou dokumentaci a udělat si její kopii či si ji ofotit a na jejím základě si nechat písemně potvrdit od jiného lékaře pochybení původního lékaře. Poté se můžete zkusit se zdravotnickým zařízením dohodnout. Vaše vyjednávací pozice však bude z důvodů výše uvedených značně znevýhodněna.

Je nám líto, že Vám nemůžeme více pomoci.

Vaše Férová nemocnice

 

17.9.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS