Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neatestovaný lékař - jak může ošetřovat?

Mohu žalovat nemocnici, když mě na gynekologické ambulanci vyšetřila doktorka, která ukončila studium v roce 2015 a tedy byla (a stále je) bez atestace? Přišla jsem s bolestí prsa a otoky ruky a uzlin, neposlala mě na žadné další vyšetření a poslala domů s antibiotiky. Nyní mi byl diagnostikován velmi invazivni karcinom prsu s metastazami do uzlin a každý den rozhoduje. Dle mé stávajíci lekařky šlo o zásadní pochybení. Nechci se dohadovat o tom, zda její postup byl správný či nikoli, ale mohla mě vůbec ošetřovat a rozhodnout o mé další léčbě? Lékař, který měl ten den vykonávat službu na ambulanci se nechtěl mým případem zabývat a odešel z ambulance a z oddělení nechal zavolat tuto neatestovanou lékařku. Děkuji.

Fifee

Odpověď:

Dobrý den,

ze zákona o lékařských povolání vyplývá, že neatestovaný lékař má vykonávat své povolání pod odborným dohledem jiného lékaře. Pojem odborný dohled zákon blíže nespecifikuje, ale jeho definici lze nalézt v doporučení představenstva české lékařské komory 1/2007, přičemž lze argumentovat, že nedodržení tohoto doporučení není správným lékařským postupem.

Z uvedeného doporučení vyplývá že neatestovaný lékař má první dva roky po absolvování VŠ pracovat pouze pod přímým osobním dohledem jiného atestovaného lékaře, po uplynutí jednoho roku musí být atestovaný lékař v dosahu 30ti minut. Pokud tedy lékařka vykonávala předatestační přípravu déle než dva roky, mohla vás ošetřovat a rozhodovat o Vaší léčbě samostatně.

Nicméně ze zákona ani z doporučení ČLK nevyplývá, že by neatestovaný lékař mohl poskytovat nekvalitní péči a na pacientech si své schopnosti teprve zkoušet. I neatestovaný lékař je odborník, který je za výkon své práce odpovědný a musí ji provádět v souladu s aktuálními poznatky lékařské vědy - tedy lege artis. Pokud měl a mohl být při vyšetření zjištěn karcinom prsu a zjištěn nebyl jedná se o pochybení.

To zda mohl být karcinom zjištěn už při první prohlídce je otázkou lékařskou a nikoliv právní, budete proto potřebovat názor jiného lékaře.

S přáním mnoha sil

Vaše Férová nemocnice

1.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS