Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Náhrada škody na zdraví při zanedbání péče

Dobrý den,

 rádi bychom se na Vás obrátili s prosbou o Váš názor. Naše mamka v květnu 2014 onemocněla (vysoké horečky, bylo jí špatně, celková zmatenost). Praktickým lékařem jí byla nasazena antibiotika. Protože horečky neustávaly a její stav se zhoršoval (mamka přestávala komunikovat) odvezli jsme jí do krajské nemocnice na infekční oddělení, zde jí provedli vyšetření krve, EKG a rentgeny hlavy (mamka doma navíc upadla, když šla na záchod), poté jí byla nasazena kapačka s vitaminy. Po 3 dnech i přesto, že mamky stav byl stále stejný (přetrvávaly teploty, zmatenost a i nadále moc nekomunikovala) byla propuštěna do domácího léčení, s tím, že jí byl doporučený pravidelný spánek, dostatek tekutin, pestrá strava, vitaminy a návštěva psychiatra? K psychiatrovi byla objednaná za 2 dny po propuštění z infekčního oddělení, ten však řekl, že mamka není ve stavu, kdy by pro ni mohl něco udělat a odeslal jí na internu, lékaři na interně nám sdělili podezření na zánět, a proto mamku poslali zpátky na infekční oddělení, zde mamku převzala jiná lékařka než při první návštěvě a ta nařídila provést lumbální punkci, diagnóza zněla: herpetická encefalitida. Mamka nakonec v nemocnici ležela měsíc a půl. Nyní je konec roku 2014, mamka se vrací do života, ale nejspíš bude mít trvalé následky - ztratila krátkodobou paměť (moc nekomunikuje, pamatuje si to, co bylo dříve, ale, co měla třeba ráno k snídani, si nepamatuje vůbec; neví, že si má vzít prášky a i do budoucna bude nespíš potřebovat někoho, kdo se o ní bude starat), samozřejmě do práce se už také nevrátí. Naše rodina si myslí, že lékařka z infekčního oddělení, která mamku poprvé přijímala, pochybila, tím že nedala pokyn k lumbální punkci během prvních 3 dnů hospitalizace a propustila jí domů v přetrvávajícím vážném stavu. Tak se ztratil týden a je možné že následky nemusely být takové. Náš dotaz směřuje k tomu, zda si myslíte, že došlo k zanedbání zdravotní péče a zda má smysl po nemocnici požadovat náhradu škody na zdraví, ať už mimosoudní nebo soudní cestou? Nebo zda máme zkusit podat nějakou stížnost? Jak postupovat?

Předem velmi děkujeme za případnou odpověď

Janet

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, co se Vám stalo. 

Férová nemocnice je právní poradna, nepracuje u náš žádný zdravotník, a proto nemůžeme posoudit postup lékařů z medicínského hlediska. Nicméně, můžeme Vám poradit, jak můžete postupovat. Nejprve si pořiďte výpis nebo kopii zdravotnické dokumentace. Vaší mamince musí každý lékař i nemocnice umožnit nahlédnutí a kopírování jejích záznamů. Přesnější poslup naleznete zde. Poté co budete mít kopii zdravotnické dokumentace vaší maminky, můžete se obrátit na některého lékaře z příslušného oboru o jeho nezávislé posouzení, Pokud některého lékaře požádáte, může Vám sdělit svůj názor, zdali k pochybení došlo či ne. Nicméně pokud budete chtít požadovat odškodnění po nemocnici, je také možné si nechat vyhotovit placený znalecký posudek. Znalce si můžete najít ze seznamu znalců, který je přístupný na internetové stránce  justice.cz.Zdravotnická dokumentace je důležitá z důkazního hlediska pro případný další postup, kterým může být:

  • podání stížnosti na postup lékaře, popřípadě lékařů. Stížnost se podává lékaři nebo jeho vedoucímu, proti kterému stížnost směřuje. Se stížností se můžete obrátit i přímo na Českou lékařskou komoru. To má za následek projednání a vyřízení stížnosti, kdy bude uložena nějaká sankce (např. pokuta), ve stížnosti můžete žádat i náhradu nákladů, omluvu i finanční satisfakci.
  •  v případě, že by stížnost nepomohla, můžete se obrátit prostřednictvím žaloby na soud, nebo využít mediace, která je určitou alternativou k soudnímu řízení a jejím cílem je smír. V případě řešení problému soudní cestou je vhodné obrátit se na odborníka na spory a zdravotnické právo, tedy na některého advokáta, ze seznamu advokátů České advokátní komory. To nejen z důvodu znalostí dané oblasti, ale i z důvodu znalostí procesních pravidel a lhůt.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

26.1.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS