Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mrtvice po automobilové nehodě

Měla jsem bouračku, převezli mně do rehabilitačního ústavu a tam jsem prodělala, po udušení večeří, mrtvici. Vyšetřuje to policie, personál vše zapírá, napsala jsem dokonce na prezidium - mám dokonce výpověď spolubydlící, která mě jediná udušenou našla modrou. Rychle mě propustili, do měsíce se mi skřivil obličej. Mám dokonce foto po propuštění a foto po měsíci. Nemohu sehnat znalce, prosím pomozte. Samozřejmě vše zaplatím. PROSÍM VÁS POMOZTE MI.

Aja

Odpověď:

Dobrý den, 

pokud máte podezření, že k Vaší mrtvici došlo v důsledku zanedbání lékařské péče v rehabilitačním centru, máte samozřejmě možnost se bránit. Tuto skutečnost si můžete nejprve ověřit u lékařského znalce z oboru zdravotnictví, který by mohl na základě zdravotnické dokumentace a výsledků vyšetření z magnetické rezonance v Praze Vaši situaci posoudit. Seznam lékařských znalců naleznete např. zde. 

První možností obrany je podání stížnosti na rehabilitační centrum. Stížnost je upravena v § 93 a násl. zákona o zdravotnických službách a podává se poskytovateli, proti kterému směřuje tedy např. řediteli rehabilitačního centra. Poskytovatel má pak povinnost tuto stížnost vyřídit do 30 dnů od jejího obdržení (tato lhůta může být prodloužena o dalších 30 dnů).  Stížnost nesmí být anonymní a je třeba, aby obsahovala dostatek informací k posouzení Vašeho případu. Pokud byste nesouhlasila s tím, jak byla Vaše stížnost vyřízena, máte možnost ji znovu podat ke správnímu orgánu. Ten má pak povinnost ji vyřídit 

- do 30 dnů ode dne jejího obdržení (může být prodlouženo o dalších 30 dnů)

- do 90 dnů ode dne jejího obdržení, jestliže jde o stížnost, k jejímuž vyřízení je třeba ustavit nezávislého odborníka (může být prodlouženo o 60 dnů)

- do 120 dnů ode dne jejího obdržení, jestliže jde o stížnost, k jejímuž vyřízení je třeba ustavit nezávislou odbornou komisi (může být prodlouženo o 60 dnů)

Více informací o podávání stížností naleznete zde.

Další možností je domáhat se nemajetkové újmy na zdraví podle občanského zákoníku. Nárok na odškodnění újmy musíte uplatnit do tří let od okamžiku, kdy jste se o újmě dozvěděla, tedy od chvíle, kdy jste zjistila všechny konečné následky Vaší mrtvice. Během soudního řízení v rámci dokazování soud ustanoví sám znalce z oboru zdravotnictví, který věc posoudí z odborného hlediska. 

Nemajetkovou újmu na zdraví je možné uplatňovat i mimosoudní cestou a situaci vyřešit přímo s rehabilitačním centrem, což je řešení levnější a rychlejší. V případě, že by se Vám nepodařilo takto se domoci svého práva, pak můžete situaci řešit v rámci soudního sporu. V takovém případě Vám doporučujeme obrátit se na advokáta, který Vám pomůže s formulací žaloby i v řízení před soudem. 

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

17.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS