Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Měření tělesné teploty na interním oddělení?

Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat při následujícím problému v nemocnici, kde leží moje maminka se zápalem plic. Je jí 79 let, po onkologické operaci prsu v létě, následně ozařována. Nyní přijata na interní oddělení se zápalem plic(po neúspěšné třídenní domácí léčbě s atb od praktického lékaře) - v uspokojivém stavu. Od počátku nemoci měla zimnice, horečky. Po přijetí na internu jako mávnutím proutku nebyla teplota naměřena. Stavy zimnice a horečky ale trvaly a mamince bylo stále hůř. Nedostala paralen, protože teploměr v nemocnici nenaměřil ani zvýšenou teplotu. nedostala ani prášek na bolest hlavy. Bohužel jsem musela jít a změřit mamince teplotu sama- teploměrem ověřeným- galiovým z lékárny. Našla jsem maminku v zimnici, teploměr mnou donesený naměřil 39 stupňů, přičemž sestra na můj popud, že mamince není dobře, změřila teplotu jejich teploměrem a naměřila 37,4. a paralen prý podá až při 38 (s tím souhlasíme a víme!) Takže jsem byla nucena oznámit, že maminku jsem změřila svým teploměrem. na to sestra začala jednat, sáhla mamince na čelo , "zjistila" že "hoří" a potřebuje paralen a konzultaci s lékařem. Maminka byla od čt - ne bez jakékoliv pomoci při vysoké horečce. senior s onkologickým onemocněním. Maminka je neštastná, zesláblá, nebyla nemocná 20 let a v péči nemocnice věřila. Ptám se, zda a jak tento problém řešit. Celá situace se velmi dotkla naší rodiny. Lékaři jsou nepřístupní(pan doktor mi pouze řekl,at se obrátím na ministerstvo zdravotnictví), doktorka si dokonce sama měřila teplotu naším teploměrem další den, kdy mamince v odpoledních hodinách opět horečka vystoupila a dala mi za pravdu, nicméně odešla a dál se se mnou nebavila. Nejsem lékař, věřím v jejich léčbu, nasadily ATB, které v pondělí vyměnily, když léčba nezabírala. Neobracím se na vás ohledně zdravotního stavu,ale nelíbí se mi přístup a postup nemocnice při ošetřování mojí maminky. Nechci to nechat být a chci to řešit. Nicméně mi jedna sestřička tam "dala za pravdu" a řekla, že to není první případ. Jsem z celé situace velmi rozčarovaná. Nemluvím o takových věcech jako je přinesení další přikrývky při zimnici a podání léku na bolest hlavy /ani jedno se nestalo/-až po mém upozornění,že maminka má horečku a nikdo jí nepomáhá. Moc děkuji za případnou radu, jak postupovat. Chtěla bych maminku převézt do jiné nemocnice,ale doslechla jsem se, že to snad ani není možné? Děkuji moc a přeji hezký den, Martina

berija

Odpověď:

Dobrý den,

Ve Vašem případě Vám doporučujeme dle Zákona o zdravotních službách podat stížnost u poskytovatele zdravotnických služeb. Tuto stížnost může podat pacient ale i Vy, jako blízká osoba v případě, že pacient tak nemůže učinit vzhledem na svůj zdravotní stav.

V případě, že nemocnice s vyřízením této stížnosti souhlasit nebude, máte možnost se obrátit a podat stížnost u místně příslušného správního orgánu, který nemocnici udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb.

Tento správní orgán je povinnen stížností se zabývat.

Co se týče převozu do jiné němocnice, pacient má podle §11 Zákona o veřejném zdravotním pojištění, právo na výběr zdravotnického zařízení, které je ve smluvním vztahu k příslušné zdravotní pojišťovně.

Domnívá-li se lékař, že pacientův stav nedovoluje jeho převoz do jiného zdravotnického zařízení, ale pacient si přesto tento převoz přeje, má pacient možnost podepsat tzv. negativní reverz. Tím na sebe bere odpovědnost, kdyby v důsledku převozu došlo ke zhoršení zdravotního stavu.

Není tedy povinností pacienta zůstat v nemocnici, do které byl převezen. Na druhou stranu může být praktický problém převoz do jiného zdravotnického zařízení, pokud tam mají plno.

O převozu musí rozhodnout pacient sám, není možné, aby za něj rozhodovala rodina. Pokud je pacient v bezvědomí a rodina ho chce z vážného důvodu převést jinam, může se nechat některý z rodinných příslušníků ustanovit opatrovníkem ad hoc a tak může o převozu rozhodnout za něj.

Vaše férova nemocnice

24.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS