Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Má smysl podat žalobu v případě zavinění trvalých následků

Dobrý den,

mám dotaz, zda má smysl podávat žalobu na nemocnici, která zanedbala ošetření?? Někdo mi říká ano někdo ne a vy mi určitě dokážete poradit?

Utrpěla jsem úraz, kamarád mi dal pryč židli a já si sedla jakoby do prázdna hlavou jsem se udeřila o automobil, který byl za mnou. Když jsem ležela na zemi, moc jsem nevnímala, ale měla jsem necitlivé nohy od pánve dolu. RZ přijela s tím, že by bylo lepší volat helikoptéru na podezření zlomeniny pánve. Nakonec mne ve vaku zafixovanou odvezli do nemocnice a ve strachu aby se něco nestalo mě i s vakem dělali CT a RTG.Na ambulanci kde mě pak převezli, mě doktor vyndal z vaku, dal mi berle a že můžu jít domů. Ve zprávě z CT stojí, že nikde nic není a z RTG, že mám zalomené obratle kostrče. (Já si RTG snímek vyžádala i CT a i laik by viděl obratle do úhlu 80°. Doma jsme celý večer zvracela a pořád usínala, tak mě odvezli zpátky, na to si mě tam teda nechali na pozorování, že asi otřes mozku, ale musela jsem si to spíše vydupat ze strachu. Když jsem se ptala doktora co s tím, že mám šílené bolesti pánve a kostrče, mi řekl, bude to bolet rok a bude to dobrý.

Tak jsem poslechla, skoro rok jsem se to snažila vydržet.
Když jsem pak byla na návštěvě, viděla mě známá doktorka a ptala se mne co mi je a nedalo jí to a objednala mne ke svému známému docentovi. Ten se na kontrole snímku se vyděsil a řekl, že jak s tím mohu tak dlouho chodit a ráno jsem šla na sál na amputaci kostrče. Už jsem víc jak rok po operaci a bohužel následky to má a to z důvodu že nebyla udělána operace ihned po úrazu.

Následkem toho mám cistu na páteři, která mi způsobuje šílené bolesti brnění v noze a vystřelování bolesti do páteře, tak že pouštím předměty na zem. Nemluvě o šílených bolestech pánve kostrče. Nevydržím stát ani sedět a tím, jak jsme měla skříplé nervy, bohužel i ubývám na váze. Doktoři už nic prý dělat nemohou, cistu odstranit nemohou, mám ji u míchy a prý je možné, že budu i na vozíku.

Kdyby se operovalo hned, toto se stát nemuselo. A k tomu všemu mi tam napsali, že se mi to stalo v opilosti. Nedělali mi ani krevní a ani dechovou zkoušku navíc jsem abstinent kvůli nemocni ledvin z dětství a úraz se stal na pracovním školení. Má smysl podávat na nemocnici žalobu za zanedbání?

Děkuji za radu a přeji příjemný den.

Pecinka69

Odpověď:

Dobrý den,

pro posouzení toho, zda má případná žaloba šanci na úspěch, je rozhodné znalecké posouzení Vašeho případu, z tohoto posudku by mělo být zřejmé, zda lékaři postupovali, či nepostupovali tzv. lege artis (v souladu s aktuálními zjištěními lékařské vědy), když Vám nenavrhli a ani neprovedli operaci.

Seznam znalců naleznete zde. Doporučujeme nejdříve znalce z oboru chirurgie oslovit mailem a v něm ve stručnosti nastínit Váš problém a formulovat otázky, kterou byste po něm chtěla zodpovědět (např. "Je zanedbáním lékařské péče, když není v případě popsané zlomeniny kostrče neprodleně provedena operace?" a " Byly by následky úrazu mírnější, kdyby byla operace provedena neprodleně?"). Ze znalců, kteří budou schopni a ochotni Vaši otázku zodpovědět, pak vyberte toho, který Vám bude nejvíce vyhovovat.

Znalec bude pro zhotovení posudku potřebovat, Vaši zdravotnickou dokumentaci týkající se úrazu, proto doporučujeme si ji vyžádat.

Na základě Vašeho dotazu se domníváme, že šanci na úspěch ve sporu máte. Doporučujeme, zda nezvážit vymáhání náhrady škody za pracovní úraz i po zaměstnavateli, případně po kolegovi.

S ohledem na složitost problematiky doporučujeme obrátit se na advokáta specializujícího se na zdravotnické právo. Doporučujeme advokátku Zuzanu Candigliota, která spolupracuje s Ligou lidských práv a projektem Férová nemocnice. Seznam všech advokátů naleznete zde.

V případné žalobě doporučujeme se ohradit i vůči označení úrazu za úraz v opilosti.

Co se týče promlčení, tak lhůta běží od Vámi vnímaného zanedbání péče a je tříletá. Znamená to, že do tří let od doby, kdy měla být provedena operace má být podána žaloba.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

13.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS