Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lze kromě odvolání proti rozhodnutí o ZTP podat i stížnost?

Dobrý den,

zajímalo by mě, zda lze proti opakovanému rozhodnutí o nepřiznání průkazu ZTP podat kromě odvolání ke krajské pobočce sociální práce postoupenému ministerstvu i stížnost (či žalobu?) na postup při rozhodování zainteresovaných orgánů a osob. O přezkoumání posudku lékaře mi ani tak nejde.

Předem děkuji za odpověď.

LB

Odpověď:

Dobrý den, 

V úvodu nám dovolte omluvit se za prodlevu s naší odpovědí, která byla způsobena vytížeností naší poradny, doufáme, že odpověď pro Vás bude i tak přínosná.

Odvolání je jediný opravný prostředek při nepřiznání průkazu ZTP. O správní žalobě můžete uvažovat až poté, co Ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodne o odvolání. Lhůta podání žaloby je 60 dnů od vydání rozhodnutí. Dále máte možnost podat žádost na Ministerstvo práce a sociálních věcí o přezkumné řízení (do 1 roku ode dne vydání rozhodnutí). V přezkumném řízení správní orgány z moci úřední přezkoumávají pravomocná rozhodnutí v případě, kdy lze důvodně pochybovat o tom, že rozhodnutí je v souladu s právními předpisy.

K závěru vaší otázky. Ano máte možnost podat i stížnost dle správního řádu (viz zde). Stížnosti se podávají proti nevhodnému chování úředních osob nebo proti postupu správního orgánu. Lze ji podat ústně i písemně, přímo u orgánu, který o Vaší věci rozhodoval. Stížnosti jsou však vhodné ve chvíli, kdy se orgán či jeho úředník zachoval nekorektně, nejedná se tedy o opravný prostředek ve smylu změny rozhodnutí, ale o nástroj jak upozornit nadřízené na nekorektní chování úřeníků.

Vaše férová nemocnice

10.1.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS