Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontrola OSSZ

Dobrý den,

našel jsem ve schránce lístek, že jsem měl kontrolu okresní správy sociálního zabezpečení, ale nechápu, proč na něm nenapíši čas, kdy u mě byli? Dopoledne jsem byl u lékaře a mám na to samozřejmě doklad, ale oni můžou vyrukovat s tím, že u mě byli třeba po 18 hodině a já prostě doma byl. Dokonce jsem nechal na hlavním vchodu můj telefon, ať mě můžou třeba prozvonit atd. Teď musím k lékaři a on snad bude zjišťovat, kdy u mě byli? Jak mám věřit, že byli u mne v 10 nebo 18 hod.

Díky za odpověď a hezký den přeji.

Odpověď:

Dobrý den,

postup při kontrole dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce není v právní úpravě konkrétně vymezen. Není zde nikde uvedeno, že kontrolor musí napsat přesný čas, kdy ke kontrole došlo. Přestože by podle nás bylo správné, aby zde byl čas uveden, OSSZ tuto povinnost nemá. Právní úprava nijak neomezuje čas, kdy je možné provést kontrolu dodržování režimu práce neschopného pojištěnce. Na druhou stranu od 22 do 6 hodin je dle § 34 odst. 2 zákona o ochraně veřejného zdraví doba nočního klidu. Z toho dovozujeme, že v této době by kontrola chodit neměla, jinak by to naopak mohlo být chápáno jako narušování léčebného režimu nemocného a bylo by možné proti tomu podat stížnost. Píšete, že jste měl ve schránce lístek o provedené kontrole, spolu s tímto záznamem byste měl mít ve schránce také list s instrukcemi jak postupovat. Pokud jste byl v době kontroly z OSSZ u Vašeho lékaře na kontrole a máte potvrzení o této návštěvě, lze v době Vašich vycházek na místně příslušnou správu sociálního zabezpečení toto potvrzení donést. Tímto by měl být problém s Vaší nepřítomností při kontrole vyřešen.

Nicméně upozorňujeme, že fakt, že u Vás kontrolor zjistil porušení režimu, může vést k tomu, že Vám budou odebrány nebo kráceny dávky nemocenské nebo že budete jinak postihnut (nedodržení režimu práce neschopného je přestupek, za který může být uložena pokuta až dvacet tisíc korun). OSSZ může (nicméně nemusí) příslušné řízení na základě jeho záznamu zahájit. Doporučujeme Vám proto daného kontrolora kontaktovat a pokusit se mu situaci vysvětlit dříve, než dojde ke krokům OSSZ.

Pokud kontrolor své závěry nezmění, může OSSZ zahájit řízení směřující k rozhodnutí o odnětí nebo krácení dávek nemocenské. O zahájení tohoto řízení musíte být informován, můžete při něm vyjádřit své stanovisko či navrhnout důkazy k prokázání Vašich tvrzení. Pokud následně OSSZ vydá rozhodnutí o odnětí nebo krácení dávek, můžete se proti takovému rozhodnutí odvolat, a to do 15 dní od jeho doručení. Náležitosti odvolání si můžete přečíst zde. V případě, že byste ani s odvoláním nebyl úspěšný, je možné se obrátit na soud. V tom případě ale doporučujeme konzultaci s advokátem; vybrat si ho můžete na webu České advokátní komory.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

11.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS