Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak postupovat při stížnosti na průběh operace

Dobry den,
chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat při stížnosti na postup lékařské péče před a po operaci revize dělohy. Ve středu 22. 4. mi byla provedena revize dělohy a po 46 hodinách po operaci jsem zjistila, že v pochvě operující lékař zapomněl sušicí materiál (gázu velikosti švestky). Dále jsem až po propuštění z nemocnice zjistila, že v propouštěcí zprávě je uvedeno, že instrumenty a sušicí materiál po operaci souhlasí. Také je v ní uvedeno, že při příjmu mi bylo uděláno vyšetřeni hlavy (poklep, vypláznutí jazyka atd.) a plic. To mi ve skutečnosti nikdo nedělal. Vyšetřena mi byla pouze krev a absolvovala jsem EKG a gynekologické vyšetřeni a ultrazvuk dělohy. Dnes ráno - tedy 9hodin po zjištění nalezu - jsem byla na kontrole u svého gynekologa. Naštěstí tam již žádný sušicí materiál nebyl zjištěn. Můžete mi, prosím poradit, kam se se stížnosti obrátit, popřípadě jak dále postupovat? V případě soudního sporu, jak by probíhalo dokazování (důkaz jsem uschovala v mrazicím boxu). Kde bych si mohla nechat zpracovat důkazní materiál? Soudit se v první řadě nechci. Pouze v případě, že bych měla mít trvalé následky - například neplodnost.
Jedná se soukromou nemocnici.  Je mi jasné, že co se týče údajů v propouštěcí zprávě jednalo by se o tvrzení proti tvrzení. Proto alespoň uschovávám výše zmíněný materiál. Obavám se však, jestli je to dostatečný důkaz.
Dekuji za odpověď!

kiki

Odpověď:

Dobrý den,

nejprve Vám uvedeme obecný postup, jak řešit případný spor s lékařem nebo nemocnicí:

Pokud máte podezření na pochybení lékařů při poskytování léčby, tak bychom Vám poradili, abyste si nejdříve zhotovila kopii zdravotnické dokumentace. Postup můžete nalézt zde. Poté se zkuste poradit s jiným lékařem, zdali skutečně došlo k pochybení. Případně si můžete zaplatit zhotovení znaleckého posudku, pokud máte podezření na možné komplikace. Seznam znalců můžete najít zde. Pokud se Vaše podezření potvrdí, tak poté můžete zajít do nemocnice a zkusit se dohodnout o náhradě škody případně nemajetkové újmy. Pokud nemocnice nebude souhlasit, můžete podat žalobu na lékaře a požadovat po něm náhradu škody případně nemajetkové újmy, to je ale krajní řešení. V takovém případě bychom Vám doporučili konzultovat případnou žalobu s advokátem. Vybrat si ho můžete ze seznamu advokátů České advokátní komory. Dále můžete na postup lékařů podat stížnost u vedení nemocnice a v případě nevyhovění i u zřizovateli nemocnice. Bližší informace a vzor stížnosti můžete nalézt zde.

Ve Vašem případě může nastat problém ohledně zdravotnické dokumentace, pokud jsou v ní odlišné údaje od skutečnosti. V takovém případě by se jednalo o závažné porušení povinností lékařů, které by se mohlo řešit i stížnosti k České lékařské komoře, nicméně prokazovalo by se velmi obtížně. V případě Vámi nalezeného materiálu bychom Vám poradili poradit se s příslušným znalcem, zdali lze z tohoto materiálu ještě něco zjistit nebo jím něco prokázat. Co se týče použití materiálu jako důkazu u soudu, tak to nemůžeme takto na dálku posoudit. Mohlo by to být problematické, proto se  zeptejte znalce, ten Vám poradí, zdali daný materiál vůbec může něco prokázat.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

20.5.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS