Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hrazení opakované léčby zubu pojišťovnou

Dobrý den. Je pravda, že pojišťovna nehradí léčení již jednou léčeného zubu? Zub se mi rozpadl a je nutné jej přeléčit a udělat korunku. V minulosti (cca před 15 lety) byl již tento zub léčen jiným zubařem. Děkuji

ROSS

Odpověď:

Dobrý den,

ceny poplatků za korunky se mohou lišit v závislosti na druhu, kvalitě, provedení. Pojišťovna plně hradí jen určité typy korunek - korunka plášťová celokovová preparace do ztracena nebo schůdková a korunka plášťová z plastu, preparace do ztracena nebo schůdková. Toto by pro Vás platilo, pokud z dřívější léčby ještě korunku nemáte. Jestli ano, záleží na materiálu, ze kterého je vyrobena. Pojišťovna hradí jednou za dva roky pouze pryskyřičné korunky plášťové z plastu a kompozitního plastu. U ostatních korunek pojišťovna hradí pouze částečně její rekonstrukci. 

Příspěvky zdravotní pojištovny hradí pouze smluvním lékařům. Víte jistě, že má váš lékař smlouvu s Vaší pojišťovnou?

Jestli je Váš zubaní lékař smluvním partnerem Vaší zdravotní pojišťovny můžete zjistit přímo u zdravotní pojišťovny (např. infolinka VZP  tel. 844 117 777). U své zdravotní pojišťovny se můžete také informaovat  jaké doplatky za jednotlivé stomatologické výrobky stomatologům poskytuje. 

Z Vašeho dotazu přímo nevyplývá, že po Vás zubní lékař požaduje neoprávněně nějaké poplatky. Pokud se tak stane, máte právo podat na tohoto lékaře stížnost ke zdravotní pojišťovně, případně také k registrovateli (nestátního lékařského zařízení) nebo ke zřizovateli (státního zařízení). Postup pro podávání stížností naleznete na našich webových stránkách zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

8.7.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS