Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dekubitus IV.stupně a řešení sporu

Dobry den,

je mi 33 let a jsem po autonehodě, při které došlo ke zranění páteře a míchy (jsem imobilní na dolní končetiny). Záchranka mě převezla na ARO a odtud jsem si po 14-ti dnech odvezl dekubit 4.stupně v sacrální oblasti, který mi prodloužil pobyt v nemocnicích o 4.měsíce, znemožnil mi se podílet na aktivní rehabilitaci a musel jsem podstoupit další operační zákroky.Byl jsem při vědomí a ležel pouze na zádech. Denně mytí na lůžku.

Chci podat stížnost na zanedbání lékařské péče, popř. i odškodnění. Jaké mám šance na kladné vyřízení?

Děkuji za Vaši odpověď.

Bob

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že jste se dostal do takovéto životní situace. Bohužel Vám ale nedokážeme říci, jakou šanci by Váš případ měl na úspěch, pokud byste s ním předstoupil před soud. Nelze takto předem říci, jak soud danou situaci a získané důkazy zhodnotí, jak bude reagovat na argumentaci stran a jak nakonec rozhodne.

Pokud se tedy domníváte, že máte právo na odškodnění, doporučujeme Vám si nejdříve vyžádat kopii Vaší zdravotnické dokumentace a další věcné podklady a s těmito se prvně obrátit lékaře, odborníka, který vám nastíní, jestli došlo k pochybení při poskytování péče.

Následně se můžete obrátit na advokáta, který se zaměřuje na tuto oblast práva a poradit se s ním o tom, jaké šance má Váš případ na úspěch a jaký by měl být Váš další postup. Musíme Vás ale upozornit, že soudní řízení může být časově i finančně náročné a, jak už jsme upozornili výše, nelze s dopředu jistotou říci, kdo v něm zvítězí.  Vhodného advokáta si můžete zvolit na stránkách České advokátní komory. Více o soudním řešení sporů se můžete dočíst zde.

Také by bylo vhodné se nejdříve pokusit o mimosoudní vyrovnání. Nemocnice může být vstřícnější k vyrovnání bez soudního řízení a i Vám může takový postup ušetřit čas i starosti. Více o mimosoudním řešení sporů se můžete dočíst i zde.

Obdobně Vám nemůžeme dopředu říci, jakým způsobem bude vyhodnocena případná stížnost. Pokud se domníváte, že zde k pochybení lékařů došlo, podejte ji. Více o stížnostech se také můžete dočíst zde.

Vaše Férová nemocnice.

13.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS