Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dekubit a zanedbání péče

Dobrý den,

mám šanci uspět u soudu, když vznikl po měsíci dekubit 3. stupně, s tím, že otec před tím ležel půl roku v jiném zařízení a dekubit nevznikl. V zařízení nepoužili základní pomůcky k prevenci antidekubitovou matraci.

Děkuji.

Celine

Odpověď:

Dobrý den,

aby Váš otec měl nárok na kompenzaci muselo by se prokázat, že dekubit vznikl z důvodu, že nemocnice zanedbala svoji povinnost poskytovat zdravotní služby na náležité odborné úrovni. V rámci soudního řízení platí tzv. důkazní břemeno, tedy to že ten, kdo něco tvrdí to musí i dokázat, což by pro Vás mohlo představovat nemalé následky na vypracování posudků. Z uvedeného důvodu Vám doporučujeme nejdříve podat stížnost na jednání nemocnice, v níž bude v rámci nemocnice prošetřeno, zda nedošlo k porušení povinností, pokud nebudete souhlasit se závěry šetření prováděného nemocnicí, můžete se obrátit na jejího zřizovatele, pravděpodobně na kraj (více o stížnostech naleznete zde).

Pokud bude v řízení o stížnosti konstatováno pochybení nemocnice, bude Vaše důkazní pozice v případném soudním sporu značně usnadněna.

Před podáním žaloby Vám doporučujeme obrátit se na advokáta, seznam advokátů věnujících se zdravotnickému právu naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS