Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Chybná diagnóza - stížnost a odškodnění

Dobrý den, 28.6.2014 se stal manželovi úraz. Navštívili jsme pohotovostní službu-traumatologické oddělení. Po rentgenu a prohlédnutí lékařem bylo podle něj vše v pořádku (bez zřetelného traumatu skeletu a z traumatologického hlediska doporučen šetřící režim a analgetika). Ještě téhož dne nás lékař odeslal na neurologické vyšetření, tam taktéž vše v pořádku, doporučeno šetření a analgetika. Po užívání léků a žádné další změně k lepšímu - návštěva u jiného neurologa. Po novém rentgenu byla zjištěna zlomenina bederního obratle. Po porovnání obou snímků (na obou vyditelná zlomenina) zjištěno, že došlo k rapidnímu zhoršení. Jaké máme prosím možnosti? Předem děkuji

atevi

Odpověď:

Dobrý den,

Jsme pouze právní poradna, nejsme tedy schopni posoudit, zda bylo z hlediska medicínského postupováno správně. Pokud však máte dojem, že ošetřující lékař porušil své povinnosti a špatně vyhodnotil zdravotní stav Vašeho manžela, můžete si na jeho jednání stěžovat.

Stížnost můžete podat k rukám ředitele nemocnice. Ve stížnosti vyličte, v čem vidíte pochybení lékaře, jaké mělo pochybení následky, dále je vhodné přiložit i názor lékaře, který pochybení zjistil. Dále musí stížnost obsahovat, co požadujete – můžete žádat nejen omluvu, ale i určité finanční zadostiučinění – dodatečné náklady na léčení a dojíždění, ušlou mzdu atd. Vzory stížností můžete nalézt zde. Pokud si nejste jistý výší požadované finanční částky, můžete se obrátit na advokáta, který Vám pomůže stížnost sepsat. Vhodného advokáta naleznete například ve vyhledávacím formuláři České advokátní komory. Pokud nebude Vaší stížnosti vyhověno, lze podat odvolání ke Krajskému úřadu.

Na postup lékaře si můžete stěžovat i u České lékařské komory, která má možnost sankcionovat jednání lékaře. Podání této stížnosti má zamezit zejména tomu, aby se takové pochybení opakovalo. Tato stížnost tedy neslouží k tomu, abyste dosáhli nějakého finančního vyrovnání. Více informací však můžete nalézt na stránkách komory.

Vaše Férová nemocnice

25.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS