Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

chybějící údaj v lékařské zprávě

Dobrý den,

Před pár měsíci jsem v práci uklouzla a začalo mě bolet koleno. Šla jsem k ortopedovi, který mi řekl že jsem úplně v pořádku. V práci jsem to nehlásila. Po dvou týdnech jsem v práci zvedla 20KG a koleno začalo bolet mnohem víc a dostavil se i otok. Tentokrát jsem úraz nahlásila a vše jsme sepsali. Hned jsem jela k lékaři, kterému jsem dala předešlou zprávu od ortopeda, aby se měl čeho chytit. Byla jsem přes měsíc na neschopence. Problém se dostavil když mi do posudku pro komisi lékař napsal datum prvního úrazu, který jsem nehlásila. Ani do zprávy nic o zvednutí předmětu nic nenapsal. Mám to psané pouze v zápisu o úraze, který jsme sepsali ještě před návštěvou lékaře. Mám nějakou šanci aby mi lékař dopsal do zprávy správnou příčinu.

Děkuji.

 

Tyndule

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká změny zdravotnické dokumentace. Zdravotní dokumentaci upravuje vyhláška č. 89/2012 SB. O zdravotnické dokumentaci, ta však její změnu neupravuje.  Úpravu/ změnu dokumentace obsahující osobní údaje nalezneme v zákoně č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů a změně některých zákonů.

V první řadě bych Vám doporučila zajít za Vaším ošetřujícím lékařem a požádat ho o změnu posudku, kdy nejspíše došlo pouze k nedorozumění. Za takovéto situace by neměl být problém se s ním domluvit, aby sjednal nápravu a zprávu opravil.

V případě, že s Vámi tuto situaci odmítne řešit domluvou, měla by jste jej upozornit, že dle zákona o ochraně osobních údajů, správce či zpracovatel osobních údajů (V tomto případě Váš lékař) dbá při jejich zpracování, aby nedošlo k újmě na Vašich právech (§ 10 zákona č. 101/2000 Sb.). V případě, že Váš lékař tedy uvedl chybnou příčinu zranění i chybné datum, kdy k němu došlo, máte právo požadovat odstranění závadného stavu, tedy provedení opravy či doplnění osobních údajů ve zdravotnické dokumentaci (§ 21 odst. 1  zákona č. 101/2000 Sb.).

Pokud by jste neuspěla ani s tímto postupem, máte možnost se obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů, který Vám může pomoci sjednat nápravu a Vašemu lékaři (zdravotnickému zařízení, ve kterém pracuje) případně uložit pokutu ve výši až pěti milionů korun. Více informací ke stížnosti naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

 

4.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS