Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyřízení žádosti do Domova pro seniory

Dobrý den,

po podání písemné žádosti o přijetí maminky (včetne potřebných příloh) do Domova seniorů, nám paní sociální pracovnice písemně sdělila, že maminka není jejich cílová skupina a neprijata. Podpis byl oné sociální pracovnice, která zřejmě rozhoduje, kdo bude do domova přijat a kdo ne. Dle podmínek domova je zde péče o nemocné Alzheimerovou chorobou běžně zajišťována. Po telefonickém dotazu mi odpověděla, že je to na základě diagnozy, která se objevila ve vyjádření odborného lékaře (který přijetí do domova jednoznačně doporučil), ale az na druhém místě (což znamena meně důležitá) tzn., že 1.diagnoza -Alzheimerova choroba stredne těžká, 2. diagnoza - lečena a léky zvladnuta schizofrenie.


Prosim o odpověď na 2 dotazy:


1. Je normální, že o přijetí do Domova pro seniory rozhoduje a sdělení zasílá sociální pracovnice? Sdělila nám, že to konzultuje s vrchní sestrou, takze ani s jejich lékařem ne. Neměl by o tomto rozhodovat dle správního řádu a podepisovat statutární zástupce, čili ředitel?
2. Je možné že je prováděn selektivní výběr klientů domova dle diagnózy a tím je upíráno právo a potřeba zajištění potřebné péče nemocným klientům?


Děkuji za odpověď.

Jája

Odpověď:

Dobrý den, 

rozhodujícím kritériem pro přijetí do Domova pro seniory je přiznání příspěvku na péči, který vyjadřuje stupeň závislosti člověka na pravidelné pomoci druhé osoby. Dalším kritériem jsou rodinné a osobní poměry žadatele a jeho věk. Domovy pro seniory si navíc samy mohou stanovit podmínky pro přijetí seniorů. Zákon o sociální pěči nestanovuje kritéria pro výběr seniorů, jejich volba je tedy zcela na jednotlivých domovech pro seniory.

Zájemce o umístění v instituci zpravidla vyrozumívá právě sociální pracovnice, tento postup je tedy v souladu s běžnou praxí.

Co se týče práva a potřeby na zajištění potřebné péče, je toto právo zajištěno výše uvedeným příspevkem na péči. Momentání kapacita domovů pro seniory je bohužel nedostatečná, to však nevylučuje možnost využití osobní asistentky, jejíž služby budete hradit právě ze státem poskytovaného příspěvku na péči.

Samozřejmě existuje možnost podat na instituci stížnost. V takovém případě Vám doporučujeme se obrátit na kancelář Veřejné ochránkyně práv. Kontakt naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS