Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Převoz sanitkou

Dobrý den, mám po transplantaci plic, na kontroly jezdím do vzdálené nemocnice, jsem v invalidním důchodu a mám ZTP. Zajímalo by mne, jak je to s poplatky za převoz sanitkou? 

Maruška

Odpověď:

Dobrý den,

převoz sanitkou bývá zdravotní pojišťovnou hrazen pouze tehdy, kdy ošetřující lékař, který tuto dopravu předepisuje, rozhodne, že váš zdravotní stav neumožňuje dopravu bežným způsobem bez použití zdravotnické dopravní služby. Nicméně je třeba dodat, že v případě, kdy je zde možnost téhož ošetření v bližší nemocnici, než do které dojíždítě, hradí zdravotní pojišťovna dopravu pouze vrámci cesty do a samozřejmě i z této bližší nemocnice. V případě, kdy váš ošetřující lékař shledá, že je nutný doprovod při takovéto přepravě, hradí zdravotní pojišťovna i přepravu doprovázející osoby, a to ve stejném rozsahu, jako hradí přepravu vám. Výše uvedené informace vycházejí z §36 zákona č. 48/1997 o veřejném zdravotním pojištění.

Záleží tedy na posouzení vašeho ošetřujícího lékaře. V případě, kdy vám váš ošetřující lékař nárok na přepravu sanitkou neuzná, existuje zde ještě možnost, že dopravu sanitkou uhradíte na vlastní náklady.  

Vaše Férová nemocnice

 

20.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS