Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posudková komise a konec pracovní neschopnosti

Dobrý den,

jsem desátý měsíc v pracovní neschopnosti na základě magnetické resonance mi bylo zjištěno komplikované onemocnění zad.  Při první návštěvě posudkové komise mi řekli, že mám nárok na 1. stupeň invalidního důchodu a lékařka mi vysvětlila v čem spočívá má nemoc. Po dvou měsících jsem byla znovu u posudkové komise, od stejné lékařky jsem se dozvěděla, že mi nic není, že jsem tlustá a proto mě bolí záda.

Nechápu to, nevím co si počít, za několik dní mi končí podpůrčí doba v pracovní neschopnosti, do práce nemohu to mi zakázali lékaři a trpím nesnesitelnýma bolestmi. Mívám tak šílené bolesti, že nespím, nemohu se soustředit a hlavně hýbat.

Co mám dělat? Když jsem chtěla navštívit neurologa (jiného) pro konzultaci, tak to prý nejde. Prosím o radu jak postupovat.

Děkuji

Brita

Odpověď:

Dobrý den,

V naší poradně bohužel nepůsobí lékařsky vzdělaní odborníci a nejsme, tedy Váš problém schopni zhodnotit po zdravotní stránce, předkládáme Vám tedy odpověď z pohledu práva.

Konec pracovní neschopnosti není shodný s koncem výplaty nemocenského, můžete tedy na dále zůstat v pracovní neschopnosti a nepobírat nemocenské, i když uznáváme, že tato životní situace je značně nepříjemná.

Zákon o nemocenském pojištění zakotvuje možnost prodloužení podpůrčí doby v pracovní neschopnosti (zde), nejvíce až o 350 dní. Žádost o prodloužení podpůrčí doby podáváte místně příslušné Obvodní správě sociálního zabezpečení (kontakt zde). Více informací včetně vzoru žádosti na prodloužení podpůrčí doby naleznete zde.

Pro oblast invalidních důchodů, naleznete podrobnější informace na našem webu (zde), do doby 30 dnů od oznámení rozhodnutí o nepřiznání invalidního důchodu, můžete proti tomuto rozhodnutí podat námitky (viz odkaz výše), nebo kdykoliv později podat novou žádost o přiznání invalidního důchodu, doporučujeme k ní připojit zprávy od dalších lékařů.

Co se týče poněkud hrubě vyznívajícího projevu Vaší lékařky při druhém setkání, zvažte zda dosahovalo takové intenzity, že je důvodem k podání stížnosti (k podávání stížností více zde). Lékař by měl být schopný komunikovat s pacientem slušněji, než popisujete.

Ohledně možnosti navštívit jiného neurologa neshledáváme z pohledu práva žádné překážky. Pokud Vám Váš praktický lékař nechce vystavit doporučení, můžete neurologa navštívit i bez něj, důvody ze kterých Vás může odmítnout upravuje zákon o zdravotních službách (zde) a neexistence doporučení mezi nimi není. Nicméně doporučujeme domluvit se s neurologem na návštěvě nejdříve telefonicky.

Pokud výše uvedené shrneme, doporučujeme Vám podat žádost o prodloužení podpůrčí doby v pracovní neschopnosti dále znovu podat žádost o invalidní důchod (případně podat námitky k zamítnutí stávající žádosti) a zvážit podání stížnosti na lékařku z posudkové komise.

S pozdravy,
Vaše Férová nemocnice

 

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS