Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Otec po mrtvici a potřebná péče

Dobrý den,

13.9.14 měl můj otec těžkou cévní mozkovou příhodu (pravá strana je ochrnutá, nemluví a má pleny). Byl odvezen do nejbližší městské nemocnice a odtud ihned do fakultní. Na fakultní ležel týden na iktové jednotce a poté ho převezli zpět do městské na iktovou jednotku.

Po cca 14-ti dnech byl přeložen na běžné oddělení na pokoj se zvýšeným hygienickým režimem. Už jsme se chystali, že bude převezen do nějakého rehabilitačního ústavu, ale sdělili nám, že má MRSA (meticillin-resistant Staphylococcus aureus - Staphlococcus odolný proti antibiotikům) a nikde ho nechtějí a proto půjde do LDN, aby nezabíral akutní pokoj.

Nelíbí se mi tento přístup, protože MRSA dostal otec v nemocnici a ta se ho chce teď zbavit, místo aby ho vyléčila a zajistila mu tak potřebné rehabilitace! Můžete mi poradit jak mu mohu zajistit kvalitní rehabilitace a logopedii?

Moc děkuji.

kajana

Odpověď:

Dobrý den,

co se týče výběru poskytovatele, tak § 48 zákona o zdravotních službách, umožňuje zdravotnickému zařízení odmítnout pacienta do péče pokud by přijetím tohoto pacienta došlo ke snížení úrovně kvality a bezpečnosti zdravotních služeb poskytovaných pacientům již přijatým, takto pravděpodobně uvažují rehabilitační centra. O odmítnutí přijetí vašeho otce do péče Vám musí být vydána zpráva včetně důvodu tohoto odmítnutí.

Umístění do léčebny dlouhodobě nemocných nemusí nutně znamenat, že by pacientovi nebyla poskytována rehabilitační péče, zjistěte si možnosti konkrétních LDN ve Vašem okolí, zda některé z nich poskytuje vhodné rehabilitační služby, případně zda umožňují využívání externích rehabilitačních služeb. (např. tato LDN dle webu poskytuje široké spektrum rehabilitačních služeb a přijímá pacienty MRSA, doufáme že obdobně aktivní LDN naleznete i ve Vašem okolí).Možností jak se vyhnout umístění v LDN je převzetí pacienta do domácího ošetřování a zajištění rehabilitace v domácím prostředí.

O možnostech rehabilitace v domácím prostředí pro pacienty po CMP ve Vašem okolí se obraťte na svého lékaře, nebo např. na poradnu organizace Cerebrum, která se na lidi s poraněním mozku zaměřuje.

Za vhodné považujeme zmínit se o příspěvku na péči, pokud by se o pacienta starala např. osoba blízká v domácích podmínkách. Příspěvek na péči se dle § 7 na základě zákona o sociálních službách poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby, jeho výše činí 800 - 12 000 Kč v závislosti na závažnosti postižení. Příspěvek na péči poskytuje Krajská pobočka úřadu práce. V podrobnostech více zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

4.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS