Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesouhlas s přítomností dalších osob

Dobrý den,

poskytovatel zdravotních služeb je povinen dle § 45 odst. 2 písm. i) zákona č. 372/2011 Sb. informovat pacienta o tom, že se na poskytování zdravotních služeb mohou podílet osoby získávající způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka nebo jiného odborného pracovníka, a to včetně nahlížení do zdravotnické dokumentace, a že pacient může přítomnost těchto osob při poskytování zdravotních služeb a nahlížení do zdravotnické dokumentace zakázat.

Nemocnice  má v informovaném souhlasu k anestezii uvedeno: sem si vědom(a), že ARO nemocnice je akreditovaným výukovým zdravotnickým pracovištěm a souhlasím s tím, že kromě ošetřujícího anesteziologa a anesteziologické sestry mohou být přítomny v průběhu podávání anestezie ještě třetí osoby (např. jiní lékaři).

Ale nikde není uvedeno, že má pacient právo to odmítnout a ani mu v informovaném souhlase není dána možnost přítomnost těchto osob. Informovaný souhlas musí podepsat a tím souhlasit s přítomností těchto osob.

Co můžu dělat, když nesouhlasím a nechci to podepsat? Můžu se na někoho obrátit, kdo např. provede v nemocnici kontrolu a zařídí, aby vše bylo podle zákona?

Děkuju za odpověď

luky

Odpověď:

Dobrý den,

jak správně uvádíte ve Vašem dotazu, zákon skutečně umožňuje odmítnout přítomnost třetích osob u zákroku. Nemocnice Vám pravděpodobně předložila nějaký obecný formulář informovaného souhlasu. V této situaci bychom Vám poradili, abyste nemocnici informoval, že s přítomností třetích osob nesouhlasíte a aby Vám k podpisu připravila patřičně upravený formulář informovaného souhlasu. Případně můžete dotčenou pasáž škrtnout a napsat, že s ní nesouhlasíte.

Pokud by Vám nemocnice nevyhověla, tak původní formulář nemusíte podepsat a můžete na nemocnici podat stížnost. Bližší informace naleznete zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice.

8.7.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS