Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neschopenka po pobytu v lázních

Dobrý den, na začátku května jsem měla operaci srdce a od té doby jsem v pracovní neschopnosti. Týden po operaci jsem byla převezena do lázní a po měsíci propuštěna do domácí péče. Jediná část neschopenky, kterou mám u sebe, je Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti, kde je poslední zápis z 19.5. o pobytu v nemocnici. Ptala jsem se ošetřujícího lékaře, zda-li by mohl mi povolit procházky (které mi byly přikázány operujícím lékařem), ale ten mi sdělil, že neschopenku nemám ukončenou a něco mi chybí - moc jsem tomu nerozuměla. Potřebuji vědět, na koho se mám obrátit, abych vše měla v pořádku a mohla dostat vycházky, které potřebuji k úplnému uzdravení. Má tam být zápis z lázní? Chybí mi nějaká část neschopenky? Ptala jsem se i v nemocnici, ani tam mi nebyli schopni odpovědět. Mám se stavit zpět v lázních, aby to doplnili, nebo to může učinit praktik? Může mi hrozit nějaký postih, že to tam není zdokumentováno? Předem moc děkuji za odpověď.

Vicky

Odpověď:

Dobrý den,

pokud jste v dočasné pracovní neschopnosti (dále jen PN), lékař vám na jejím začátku vyplnil tiskopis Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti. Tento tiskopis má celkem pět částí, označených barevnými pruhy; jejich popis najdete na webu České správy sociálního zabezpečení. Na začátku PN jste měla od lékaře obdržet část II. (Průkaz práce neschopného pojištěnce), III. (Hlášení zaměstnavateli o vzniku PN, tento díl se odevzdává po vzniku PN zaměstnavateli) a část IV. (Žádost o nemocenské, která se odevzdává zaměstnavateli po 14 dnech PN). Ošetřující lékař má při déle trvající PN také vystavovat Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti, které se průběžně odevzdává zaměstnavateli.

Z vašeho popisu bohužel jasně nevyplývá, který z dílů tiskopisu máte nyní u sebe, mělo by se ale jednat o díl II. Pokud máte pochybnosti o správném vystavení rozhodnutí o PN a nakládání s jeho částmi, doporučujeme obrátit se přímo na okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ), pod kterou spadáte. Ta totiž rozhoduje o výplatě dávek nemocenské a kontroluje i tyto doklady. Pokud by nebyly správně vystaveny a odevzdány, nebyly by vám vypláceny dávky nemocenské, případně by mohla OSSZ požadovat jejich vrácení.

Co se týče vycházek v době PN, rozhoduje o nich ošetřující lékař podle zdravotního stavu pacienta. Pokud tedy váš lékař odmítá povolit vycházky s odůvodněním, že nemáte ukončenou neschopenku, jak píšete, nepostupuje správně (vycházky se naopak povolují v době PN). Je ale možné, že má na mysli jiný problém týkající se Rozhodnutí o PN. I z tohoto důvodu tedy doporučujeme obrátit se na OSSZ.

Místní příslušnost k OSSZ se řídí sídlem zaměstnavatele. Kontakty na OSSZ najdete na webových stránkách české správy sociálního zabezpečení.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS