Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nedostatečná péče o babičku

Dobrý den,

má 95 letá babička byla dočasně ze sociálních důvodů umístěna do LDN ky. Před třemi týdny tam spadla z postele. A od té doby se její zdravotní stav začal zhoršovat. Až po dvou týdnech k ní zavolali chirurga, který zjistil že má zlomený krček. Nikdo se nám (mě, nebo mé matce)neobtěžoval tuto skutečnost dát vědět. Zjistil jsem to až po dalším týdnu, když jsem byl za babičkou a zastihl tam ošetřující doktorku. A ta mi řekla, že operace teď nepřipadá v úvahu, že by to nemusela přežít. Za ty 3 týdny sešla tak, že je skoro na umření. Asi musí mít celkem velké bolesti. Bojím se, že s tou péčí, co se jí tam dostává bude brzy po smrti. Je v tomto případě na místě podání žaloby na zanedbání lékařské péče? A co bych mohl v tomto případě dál dělat, abych babičce nějak pomohl? Prosím o co nejrychlejší odpověď. Děkuji.

Luboš

Odpověď:

Dobrý den,

v případě zanedbání lékařské péče by bylo nejprve vhodné podat stížnost na postup zdravotnického personálu nemocnice k vedoucímu zdravotnického zařízení, pokud nebudete spokojeni s vyřízením této stížnosti a nedojde ke zlepšení, můžete se obrátit se stížností na zřizovatele nemocnice, kterým bývá krajský úřad. ze stížnosti by mělo být zřejmé, kdo ji činí a musí být písemná. Zároveň by měly být vylíčeny všechny skutečnosti, které jsou relevantní pro její posouzení. Vzory stížností naleznete zde.

Zároveň můžete podat stížnost na Českou lékařskou komoru na ošetřující lékařku do jednoho roku od události, při níž k pochybení došlo. Vaše stížnost by měla být ČLK vyřízena do 6 měsíců od přijetí.

Další právní prostředky, které můžete využít, je mimosoudní řešení sporů. Můžete požádat nemocnici o mimosoudní vyrovnání náhrady škody na zdraví, záleží však na nemocnici nakoliv bude takovému řešení vstřícná. Jedná se o vcelku rychlé řešení a v tomto řízení nemusíte být zastoupeni advokátem. Pokud neuspějete, můžete požadovat náhradu škody na zdraví v občanskoprávním řízení, které může i velmi zdlouhavé. V takovém případě je třeba se obrátit na advokáta specializujícího na zdravotnické právo, jehož si můžete vyhledat napříkald na stránkách České advokátní komory nebo na Potřebujiprávníka.

Zvažování trestního oznámení na zanedbání lékařské péče je až krajním prostředkem a trestní oznámení bývají odkládána, pokud se nejedná o velmi závažné pochybení.

Vaše Férová nemocnice

20.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS