Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Názor na postup lékařů

Dobrý den,

chtěla bych Vás poprosit o názor, nebo radu k následujícímu:

Babička (63 let) absolvovala kvůli děložnímu krvácení kyretáž dělohy, přesto dále krvácela a gynekologem byl následně zjištěn nádor . Už v té době měla bolesti přibližně v rozsahu od levé ledviny až do levého podbřišku, u kterých nikdo nedokázal objasnit původ, přestože absolvovala nespočet různých vyšetření na různých oddělení.

V srpnu jí byla tedy z toho důvodu nádoru laparoskopicky odstraněna děloha a lékař jí sdělil, že se jedná o agresivní nádor, ale bez metastází (!) a že bude ještě chodit na ozařování. Od té doby se však o ni vůbec žádný onkolog nezajímal, žádné ozařování ani chemoterapii nepodstoupila.

Bolesti se jí nadále zhoršovaly, vyšetřovaly na neurologii, ortopedii, dělali ji RTG ledvin s kontrastní látkou, na všechny čekala týdny, brala různé leky proti bolesti, dokonce i proti zánětu kvůli zvýšenému CRP v krvi. Jediné, co ji lékaři stále říkali, bylo, že má zvětšené uzliny kolem ledviny, ale nikdo s tím nic nedělal.

Na konci listopadu absolvovala CT vyšetření, po němž ji lékaři sdělili, že bude ještě operována, protože ji ty zvětšené uzliny tlačí na ledvinu a že by případně s uzlinami odstranili i ledvinu.

Když jsme po operaci volali do nemocnice, abychom se zeptali na babiččin stav, přišel šok. Chirurg nám do telefonu poměrně ostře sdělil, že neví nakolik jsme informováni, ale že má babička metastázy na slezině, slinivce, žaludku, že jí prorůstají i v retroperitoneu do cév a nervů a že už před operací gynekologům tvrdil, že to prostě operovat nejde a že ji operovali pouze z lidskosti a odstranili ji pouze část nádoru u žaludku. Chirurg dokonce babičce sdělil, že kdyby jí odstranil všechny zasažené orgány, stejně by umřela. Prý ji teď mohou dát jedině chemoterapie, ale opět se vůbec žádný onkolog o její stav nezajímal. Aktuálně je v domácí péči, léky na bolest moc nezabírají, má problémy s přijímáním potravy.

Chtěla bych vědět, jestli nedošlo k nějakému pochybení. Nejen proto, že jsem její vnučka, ale protože jsem také medička a celý ten postup lékařů se mi zdá divný. Když ji přece odebrali dělohu, odeslali jí přece na vyšetření na patologii, kde by měli poslat, o jaký nádor se jedná a zda metastazuje. A proč ji udělali CT vyšetření až po třech měsících a celou dobu tvrdili, že metastáze nemá? Proč si ji nevzal do péče žádný onkolog? Proč ji o metastázách neřekli už před operací? Mám prostě pocit, že pořád jen všechno odkládali a že se na ty metastáze měli zameřit dřív. Nemuselo to dojít do stavu, kdy už jí není pomoci.

Ale nevím, jestli má cenu a kde a jak vlastně vůbec začít po něčem pátrat, na koho se obrátit.

Děkuji za Váš názor, co se postupu lékařů týče a za případnou radu.

 

KP

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, co se stalo Vaší babičce. 

Férová nemocnice je právní poradna, nepracuje u náš žádný zdravotník, a proto nemůžeme posoudit postup lékařů z medicínského hlediska. Nicméně, můžeme Vám poradit, jak můžete postupovat. Nejprve si pořiďte výpis nebo kopii zdravotnické dokumentace. Nemocnice Vaší babičce musí umožnit nahlédnutí a kopírování jejích záznamů. Přesnější poslup naleznete zde. Poté co budete mít kopii zdravotnické dokumentace vaší babičky, můžete se obrátit na některého lékaře z příslušného oboru o jeho nezávislé posouzení, Pokud některého lékaře požádáte, může Vám sdělit svůj názor, zdali k pochybení došlo či ne. Nicméně pokud budete chtít požadovat odškodnění po nemocnici, je také možné si nechat vyhotovit placený znalecký posudek. Znalce si můžete najít ze seznamu znalců, který je přístupný na internetové stránce  justice.cz. Zdravotnická dokumentace je důležitá z důkazního hlediska pro případný další postup, kterým může být:

  • podání stížnosti na postup lékaře, popřípadě lékařů. Stížnost se podává lékaři nebo jeho vedoucímu, proti kterému stížnost směřuje. Se stížností se můžete obrátit i přímo na Českou lékařskou komoru. To má za následek projednání a vyřízení stížnosti, kdy bude uložena nějaká sankce (např. pokuta), ve stížnosti můžete žádat i náhradu nákladů, omluvu i finanční satisfakci.
  •  v případě, že by stížnost nepomohla, můžete se obrátit prostřednictvím žaloby na soud, nebo využít mediace, která je určitou alternativou k soudnímu řízení a jejím cílem je smír. V případě řešení problému soudní cestou je vhodné obrátit se na odborníka na spory a zdravotnické právo, tedy na některého advokáta, ze seznamu advokátů České advokátní komory. To nejen z důvodu znalostí dané oblasti, ale i z důvodu znalostí procesních pravidel a lhůt.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

26.1.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS