Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nahlížení do zdravotnické dokumentace zemřelého pacienta

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda byste mi nepomohli v případě zanedbání péče ve věci úmrtí mého otce v nemocnici. Můj otec se sice již delší dobu léčil na rakovinu plic v nemocnici, kde také zemřel, nicméně jsem přesvědčená, že okolnosti jeho náhlého úmrtí jsou podivné. Přála jsem si pitvu, která byla provedena, ovšem nedostala jsem výsledek, pouze mi bylo sděleno, že výsledek bude hotov za měsíc. Jenže já si myslím, že pokud je provedena pitva, veškeré výsledky a diagnóza jsou snad známy na místě, tak proč ta prodleva. Jak z lékařů dostat relevantní informace, které by osvětlili danou situaci. Nemám právní vzdělání a ráda bych uvítala pomoc, neboť si myslím, že lékaři v daném případě neříkají pravdu a z jejich nervozniho chování soudím,že to není dobré.

Děkuji

PZ

Odpověď:

Dobrý den,

jako osoba blízká máte právo nahlížet do zdravotnické dokumentace zemřelého. V této dokumentaci musí být uvedeny údaje týkající se úmrtí včetně pitevní zprávy, pokud byla pitva provedena. Nahlédnutí Vám musí nemocnice umožnit. 

Nahlížení probíhá tak, že o tom informujete nemocnici, která Vám to musí okamžitě umožnit. Je možné jisté zpožděni, třeba den nebo dva, z provozních důvodů. Podle našěho názoru Vám nemohou oznámit, že k nahlížení dojde až po 15 dnech. Nahlížení bude probíhat za účasti pracovníka nemocnice. Při procházení dokumentace si můžete pořizovat výpisky i kopie. Pokud nejste schopna zajistit si pořízení kopie (například pomocí fotoaparátu), tak Vám nemocnice kopii sama vyhotoví a to do 30 od data požádání. Za tuto službu si nemocnice může účtovat pouze náklady spojené s pořízením kopie (papír, inkoust do tiskárny) případně náklady spojené s odesláním poštou, pokud nedojde k osobnímu vyzvednutí. Pokud po Vás budou chtít zaplatit i jiné náklady nebo náklady za pořízení kopie budou evidentně předražené, tak prosím informujte opět tuto poradu.

Nemůžeme posoudit délku zpracovávání pitevní zprávy. Můžete požádat lékaře o vysvětlení. Měli by Vám vysvětlit, z jakých důvodů trvá zpracování pitevní zprávy takovou dobu a opět Vám sdělit, kdy, bude zpráva hotová. Po jejím zhotovení máte právo do ní nahlednout.

V současné situaci Vám nemůžeme poradit ohledně možného zanedbání péče. Musíte počkat na výsledek pitevní zprávy. Pokud budete mít i po jejím zpracování pochybnosti ohledně poskytnuné péče, můžete nám položit další dotaz.

Vaše Férová nemocnice

1.12.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS