Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotní pojištění - přerušené studium z důvodu zdravotního stavu

Dcera byla v době studia na VŠ nedobrovolně hospitalizována v PL po dobu tří měsíců. Zpětně od data přijetí do nemocnice jí bylo přerušeno studium ze zdravotního důvodu na půl roku. Opět tedy pokračuje ve studiu a zajímá se, jak je to s pojištěním po uvedená období, změny nikde nehlásila.

Antonín

Odpověď:

Dobrý den,

budeme předpokládat, že Vaší dceři ještě nebylo 26 let a pokud by byla studentkou VŠ platil by za ni pojistné na zdravotní pojištění stát. Na základě zákona o veřejném zdravotním pojištění, který stanoví že stát platí pojistné za nezaopatřené děti a zákona o státní sociální podpoře, který stanoví, kdo je nezaopatřené dítě. Vidíme že do 26 let se za nezaopatřené dítě považuje i dítě, které z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost. Toto ustanovení tedy pravděpodobně dopadá i na Vaši dceru a plátcem zdravotního pojištění po dobu jejího nepříznivého stavu má být stát.

Doporučujeme Vám tedy konzultovat zdravotní pojištění Vaší dcery s její zdravotní pojišťovnou a zjistit, zda vůbec a případně za jaké období nebylo zdravotní pojištění uhrazeno. Pokud zjistíte, že zdravotní pojištění nemá uhrazeno za dobu, kdy jí její zdravotní stav neumožňoval pracovat ani studovat, měla by se obrátit na Okresní správu sociálního zabezpečení, která nepříznivost zdravotního stavu posuzuje.

Pochyby v nás vzbuzuje zpětné přerušení studia, s takovouto situací jsme se v praxi nesetkali, nicméně znění zákona o Vysokých školách ji pravděpodobně nevylučuje, nicméně pokud k přerušení studia došlo bez návrhu Vaší dcery, tak nám postup Vysoké školy přijde jako vadný.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

10.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS