Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zadržování občanského průkazu na psychiatrii

Dobrý den, přítel je hospitalizovaný na psychiatrické klinice fakultní nemocnice (dobrovolná hospitalizace), na oddělení s uzavřeným režimem, nicméně t.č. má již povolené vycházky s doprovodem mimo nemocnici. Při příjmu na kliniku mu byl odebrán občanský průkaz a další doklady (řidičák, karta zdrav. pojišťovny, apod.) a tyto byly uloženy na sesterně. Nyní chtěl doklady sebou na vycházku, ale byly mu vráceny všechny doklady mimo občanského průkazu, který mají údajně právo mu zadržovat a k identifikaci mu prý slouží jen identifikační náramek, který nemocnice dává všem hospitalizovaným pacientům. Je tento postup v pořádku? Může nemocnice zadržovat občanský průkaz, zvlášť když se jedná o pacienta plně svéprávného a s dobrovolně podepsanou hospitalizací a v režimu vycházek? Děkuji HP

Martina

Odpověď:

Dobrý den,

postup nemocnice je ve zjevném rozporu se zákonem o občanských průkazech, viz zde. Ze stejného zákona vyplývá Vašemu partnerovi povinnost mít občanský průkaz u sebe a nelze ho určitě nahradit identifikačním náramkem.

Můžete proto konfrontovat nemocnici s tím, že porušuje zákon. Případně Vám navrhujeme nechat si od zdravotnického zařízení písemně potvrdit zadržení občanského průkazu a případně po propuštění se obrátit na obecní úřad, který může uložit nemocnici sankci.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

13.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS